Το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση, διαμέσου του Γραφείου Περιβάλλοντος της Κ.Ε., σχετικά με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη.

 

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η απογοήτευση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών για το κλίμα δε θα μπορούσαν να αποτυπωθούν καλύτερα από τα λόγια του ίδιου του ΓΓ των ΗΕ. Ο κ. Γκουτέρες ότι «Η διεθνής κοινότητα έχασε μια σημαντική ευκαιρία να δείξει αυξημένες φιλοδοξίες για μετριασμό, προσαρμογή και χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Η μοναδική κατάληξη μετά από δύο εβδομάδες συνομιλιών ήταν η επίσημη αναγνώριση της ανάγκης να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των στόχων για τα αέρια του θερμοκηπίου που τέθηκαν το 2015 στο Παρίσι και επιστημονικά δεδομένα που απαιτούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές.

Το μεγαλύτερο μέρος της Συνόδου σπαταλήθηκε στη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέπει στις πλουσιότερες χώρες και εταιρείες να αγοράζουν από φτωχότερες δικαιώματα ρύπων και να απαλλάσσονται έτσι από την υποχρέωση να κάνουν τις απαραίτητες μειώσεις. Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι, τέτοιες προσπάθειες επίλυσης του περιβαλλοντικού προβλήματος με λύσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πλούσιων χωρών μέσω του εμπορίου εκπομπών άνθρακα όχι μόνο δεν έχουν βελτιώσει την κατάσταση αλλά τη χειροτερεύει.

Η ΕΕ δεσμεύτηκε για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Ενώ διατείνεται ότι προωθεί επενδύσεις για προστασία του περιβάλλοντος, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην κλιματική δικαιοσύνη, τον τρόπος στήριξης των φτωχότερων κρατών και παράλληλα εισάγει καινούριους «πράσινους» φόρους.

Η απουσία συμφωνίας για ακόμη μια χρονιά, καταδικάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα αρνήθηκαν να υποστηρίξουν ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις ΗΠΑ οι οποίες αποσύρθηκαν από τη συνθήκη του Παρισίου, με απόφαση του Donald Trump, ο οποίος έχει ήδη ονομάσει την υπερθέρμανση του πλανήτη μια “φάρσα”.

Δυστυχώς, όσο δεν επιτυγχάνεται μια παγκόσμια συμφωνία και κυρίως διεθνής συνεργασία οι Σύνοδοι των ΗΕ για το κλίμα κάθε χρόνο θα καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Η λύση του οικονομικού, κοινωνικού, πολιτικού και περιβαλλοντικού προβλήματος αποτελούν ενιαίο θέμα και απαιτείται συλλογική προσπάθεια για την επίλυση τους, με πραγματικές δεσμεύσεις και ριζοσπαστικές αλλαγές.

Η Κύπρος οφείλει να συνεισφέρει στο μερίδιο που της αναλογεί με αύξηση του ποσοστού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, προστατεύοντας περιοχές σημαντικής βιοποικιλότητας, παίρνοντας όλα εκείνα τα μέτρα που θα προστατεύσουν τον τόπο μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δεν αρκεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να παρουσιάζει με τυμπανοκρουσίες πρωτοβουλίες για κλιματική δράση και να παραμένει ουραγός στα θέματα ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειες. Σημειώνουμε ότι ως η Κύπρος πληρώνουμε πρόστιμα και σκοράρουμε τελευταίοι στους πίνακες για εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στον τόπο μας.