ΑΚΕΛ για Κραν Μοντανά: Το τι ακριβώς έγινε καταγράφεται στην Έκθεση Γκουτέρες

«Το τι ακριβώς έγινε στο Κραν Μοντανά ειδικά σε ό, τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων καταγράφεται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην σχετική Έκθεσή του τον Σεπτέμβριο του 2017», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.

Όπως σημειώνει το ΑΚΕΛ, στην έκθεση «ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται στην θέση του για κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και την αντικατάσταση της σχετικής Συνθήκης με ένα μηχανισμό εφαρμογής της λύσης».

«Στην Έκθεση ο κ. Γκουτέρες επιρρίπτει την ευθύνη για το ναυάγιο της Διάσκεψης στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και κάνει εύφημο μνεία στη στάση των εγγυητριών δυνάμεων. Για όσα αναφέρονται στην Έκθεση του η ελληνοκυπριακή πλευρά ουδέποτε έκανε διαβήματα στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για να τ’ αμφισβητήσει», προστίθεται.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που σήμερα προέχει είναι η διάρρηξη του αδιεξόδου το οποίο η Τουρκία εκμεταλλεύεται για να οριστικοποιήσει τη διχοτόμηση», τονίζει το ΑΚΕΛ.

«Τα έγγραφα των ΗΕ καταδεικνύουν ακριβώς ποιος και γιατί οδήγησε σε αδιέξοδο τη σύνοδο του Κραν Μοντανά», λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Τα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών που αποκάλυψε σήμερα ο Φιλελεύθερος, καταδεικνύουν ακριβώς ποιος και γιατί οδήγησε σε αδιέξοδο τη σύνοδο του Κραν Μοντανά», υποστήριξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

«Ωστόσο, το ΑΚΕΛ, διαστρεβλώνοντας το νόημα μιας πρότασης από ολόκληρη την Έκθεση του Γενικού Γραμματέα, επιμένει να επιρρίπτει ευθύνες τόσο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και στον τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά στις ευθύνες της Τουρκίας, η οποία αποτελεί τον υπαίτιο και για το αδιέξοδο που παρατηρείται σήμερα», ισχυρίστηκε.

«Επιμένει επίσης το ΑΚΕΛ να ξεχνά τις αναφορές στην Έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με τις εσωτερικές πτυχές. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας σημειώνει πως είχαν ουσιαστικά συμφωνηθεί και παρέμεναν μόνο κάποιες λεπτομέρειες», υποστήριξε ο κ. Πελεκάνος.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, θα συνεχίσει την προσπάθεια για την άρση του αδιεξόδου που θα μας οδηγήσει σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.