ΑΚΕΛ για Κυπριακή Κρατική Βιβλιοθήκη – Από το 2016 η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη και παλινδρομεί

Στον αέρα και προς αναζήτηση χώρου για την ανέγερση κτηρίου που να τη στεγάσει βρίσκεται η Κυπριακή Κρατική Βιβλιοθήκη, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκο Χατζηγιάννη να διαβεβαιώνει ότι «δεν θα παραιτηθούμε της προσπάθειας για χωριστή κυπριακή βιβλιοθήκη».

Στο πλαίσιο δηλώσεων μετά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για τις εξελίξεις αναφορικά με την αναβάθμιση της Κυπριακής Κρατικής Βιβλιοθήκης, ο Χατζηγιάννης  αφού ανέφερε πως το θέμα με την  προσπάθεια για εξεύρεση χώρου προκειμένου να στεγαστεί η Κρατική Βιβλιοθήκη χρονίζει, εξήγησε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε πως δεν δόθηκε έγκριση για το τεμάχιο στην Αρχιγραμματεία καθώς το κτηματολόγιο, απάντησε αρνητικά.

Με αυτό δεδομένο υπάρχει εκκρεμότητα για το τι μέλλει γενέσθαι, είπε ο κ. Χατζηγιάννης προσθέτοντας πως υπάρχουν φωνές που θέλουν χωριστή κρατική βιβλιοθήκη και άλλες που εισηγούνται τη σύνδεση της με τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Υπάρχει προβληματισμός και σίγουρα υπάρχει ανάγκη για κρατική βιβλιοθήκη συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς ανέφερε πως από το 2016 η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη και παλινδρομεί.

Εξήγησε πως η κυβέρνηση διά του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από πίεση της Βουλής αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας, εξαίρεσε από τον κατάλογο των τεμαχίων αποκρατικοποίησης συγκεκριμένο τεμάχιο κρατικής γης έκτασης 3000 τετραγωνικών μέτρων, στο χώρο της Αρχιγραμματείας και το 2017 το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωνε ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο θα παραχωρείτο για σκοπούς ανέγερσης Κρατικής Βιβλιοθήκης.

Πρόσθεσε πως το 2017 το Υπουργείο Παιδείας δεσμευόταν ότι στους προϋπολογισμούς του 2018, θα περιλαμβανόταν κονδύλι ύψους €50.000, για την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ανέγερση Κρατικής Βιβλιοθήκης και παρουσίαζε χρονοδιάγραμμα στη βάση του οποίου το έργο θα ολοκληρωνόταν το 2021, με συνολικό κόστος €12.8 εκατ.

Σήμερα, με έκπληξη ενημερωθήκαμε στην Επιτροπή Παιδείας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεδρία του στις 23/1/2019, απέρριψε την σχετική πρόταση του Κτηματολογίου για παραχώρηση του υπό αναφορά τεμαχίου, είπε και διερωτήθηκε αν οι όλοι χειρισμοί της κυβέρνησης συνδέονται με πρόσφατα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία σύμβουλοι της κυβέρνησης πρότειναν την πώληση δυο «φιλέτων» στη συγκεκριμένη περιοχή για ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.