ΑΚΕΛ για Κυπριακό: «Επικρατεί προβληματισμός στα Ηνωμένα Έθνη – Ο ΠτΔ να πείσει στην πράξη για ΔΔΟ

«Είναι φανερό ότι στα Ηνωμένα Έθνη επικρατεί προβληματισμός για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό και τις προοπτικές του, κάτι που αποτυπώνεται και στο προσχέδιο της Έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ που έχει κυκλοφορήσει», αναφέρει το ΑΚΕΛ, δια του εκπροσώπου Τύπου, Στέφανου Στεφάνου.

Διαβάστε επίσης:

Ιδού οι προτάσεις που κατέθεσε το ΑΚΕΛ ενώπιον του Προέδρου για το Κυπριακό

Όπως αναφέρει ο κ. Στεφάνου, «αυτός ο προβληματισμός και η διστακτικότητα από μέρους των Ηνωμένων Εθνών είναι αποτέλεσμα του παρατεταμένου διαπραγματευτικού κενού στο Κυπριακό αλλά και της απόκλισης ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας από τον Ερσίν Τατάρ με τις γνωστές διχοτομικές θέσεις. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει πείσει τον ΓΓ του ΟΗΕ για την ετοιμότητα της να προχωρήσει με τον τρόπο που ο ίδιος ζητά και υποδεικνύει όλα τα τελευταία χρόνια».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης, ο Πρόεδρος οφείλει να πείσει στην πράξη για την αταλάντευτη δέσμευσή του στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθώς και για την ετοιμότητά του για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά στη βάση των συγκλίσεων και του Πλαισίου Γκουτέρες».

«Το ΑΚΕΛ, με την πρόταση που υπέβαλε στον Πρόεδρο, δείχνει κατά συγκεκριμένο τρόπο πώς θα μπορούσε ο ίδιος να κτίσει αξιοπιστία και να πείσει ότι αυτά που λέει τα εννοεί. Δείχνει, επίσης, πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων», κατέληξε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.