ΑΚΕΛ για Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων: «Τώρα είναι η ώρα…»

«Ο ΟΗΕ όρισε την 20η Ιουνίου ως Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Εκατομμύρια άνθρωποι προσφυγοποιουνται καθημερινά, εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν πατρίδα και οικογένεια για να ξεφύγουν από τους κινδύνους που απειλούν καθημερινά τη ζωή τους», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση το ΑΚΕΛ.

Αναλυτικά:

Ο κυπριακός λαός έζησε στο πετσί του την προσφυγιά, αποτέλεσμα της προδοσίας του 1974 και των ξένων επεμβάσεων στον τόπο μας. Η Κύπρος, χώρα που έστειλε στο εξωτερικό χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, είναι σήμερα χώρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της να παρέχει ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες, εφαρμόζοντας το Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Το ίδιο αυτονόητη είναι και η υποχρέωση των ισχυρών Ευρωπαϊκών κρατών να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε ότι αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Το σύστημα του Δουβλίνου που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στις χώρες υποδοχής, ανάμεσα τους και η Κύπρος απέτυχε.

Τώρα είναι η ώρα τα ισχυρά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε κράτους.

Το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για:

  • Ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό σύστημα ασύλου βασισμένο στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συμβάσεις και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που δεσμεύουν το κράτος μας όσο αφορά το άσυλο, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην αλληλεγγύη σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.
  • Δημιουργία νόμιμων και ασφαλών οδών για τους πρόσφυγες.
  • Άμεση διακοπή της πρακτικής των επαναπροωθήσεων.
  • Διασφάλιση αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας των προσφύγων αντιμετωπίζοντας ανθρώπινα τις τραυματικές τους εμπειρίες.
  • Εξάλειψη των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης του συστήματος ασύλου για προώθηση της εκμετάλλευσης και της διακίνησης ανθρώπων.
  • Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου που να παρέχει ψηλά επίπεδα προστασίας για τους αιτούντες διασφαλίζοντας την πρόσβαση τους σε πραγματική νομική προστασία, στηριγμένο στην έμπρακτη αλληλεγγύη και στην ισότιμη κατανομή των βαρών.

Το ΑΚΕΛ στέλνει αγωνιστικό χαιρετισμό στους πρόσφυγες της Κύπρου που για χρόνια αγωνίζονται για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, επανένωση του τόπου και επιστροφή στα σπίτια τους αλλά και σε όλους τους πρόσφυγες του κόσμου που είναι τα θύματα της ιμπεριαλιστικής, καπιταλιστικής ασυδοσίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.