ΑΚΕΛ για πυρκαγιά σε ελαστικά στο Βασιλικό: Κυβερνητική ανεπάρκεια στη διαχείριση αποβλήτων

«Η πυρκαγιά στο χώρο διαχείρισης ελαστικών στην περιοχή Βασιλικού με όλες τις καταστροφικές συνέπειές της, ανέδειξε για ακόμη μια φορά την ανεπάρκεια και την προχειρότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά στη διαχείριση αποβλήτων», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ.

Σημειώνεται επίσης ότι «η διαχείριση των ελαστικών στο τέλος του κύκλου ζωής τους διέπεται από κοινοτικές οδηγίες και εθνικές νομοθεσίες, έτσι ώστε να προλαμβάνονται και να μειώνονται  οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ειδικότερα δε στα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα, το έδαφος, την ατμόσφαιρα και την υγεία του ανθρώπου».

Προστίθεται μάλιστα ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοιου είδους ατυχήματα σε χώρους διαχείρισης ελαστικών. Να υπενθυμίσουμε ότι η  ίδια η Ελεγκτική Υπηρεσία από τον Απρίλιο του 2021  με Ειδική Έκθεση που δημοσιοποίησε για τη διαχείριση αποβλήτων ελαστικών οχημάτων επεσήμανε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονεί η  συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ελαστικών, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή Βασιλικού».


Αναφέρεται επίσης ότι «το αρμόδιο υπουργείο έχει υποχρέωση να διενεργεί όλους τους απαραίτητους ελέγχους, να ελέγχει τους όρους αδειοδότησης κάθε χώρου,  και να διασφαλίζει ότι τυγχάνουν σωστής διαχείρισης. Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ακόμη μια φορά την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένης διαχείρισης όλων των αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας».

«Τέτοια συμβάντα δεν μπορούν να μένουν αδιερεύνητα γι’ αυτό και το ΑΚΕΛ, με αφορμή την πυρκαγιά στο Μαρί,  θα επαναφέρει για συζήτηση το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, γιατί η ασφάλεια και η υγεία του κόσμου, πρέπει  να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.