ΑΚΕΛ για τα σχέδια ΑΠΕ της κυβέρνησης: Πέτυχαν μόνο στην αισχροκέρδεια


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


ΑΚΕΛ για τα σχέδια ΑΠΕ της κυβέρνησης: Πέτυχαν μόνο στην αισχροκέρδεια

«Κάθε άλλο παρά επιτυχημένα μπορούν να θεωρηθούν τα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας για την εγκατάσταση εμπορικών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, καθώς και άλλων συστημάτων ΑΠΕ. Εκτός αν το Υπουργείο εννοεί επιτυχία την αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών και σε αποσπασματικά σχέδια».

Τα πιο πάνω υπέδειξε χθες το ΑΚΕΛ, σε σχέση με τις καταγγελίες του ΕΤΕΚ για «μαύρη αγορά, κερδοσκοπία και εγγυημένο κέρδος που υπερβαίνει τα 7,5 εκατ. ευρώ ετήσια στους ιδιοκτήτες των πάρκων», καθώς και τον ισχυρισμό του Υπουργείου Εμπορίου ότι «τα σχέδια κρίνονται επιτυχή».

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε μάλιστα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι το 2012 που πραγματοποιήθηκε μειοδοτικός διαγωνισμός για ΑΠΕ εξασφαλίστηκαν τιμές από 7,4 – 9,5 σεντ/κιλοβατώρα, ενώ σήμερα ο Κύπριος καταναλωτής με βάση το σχέδιο του Υπουργείου πληρώνει 18 σεντ/κιλοβατώρα αγορά ενέργειας από φωτοβολταϊκά που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα, ενώ οι καταναλωτές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που πραγματοποιούνται τέτοιοι διαγωνισμοί, για την ίδια ενέργεια καταβάλλουν 1,5 σεντ στην Πορτογαλία, 3,5 σεντ στην Ελλάδα και 5 σεντ στη Γερμανία.

«Το ΑΚΕΛ ζητά εδώ και χρόνια από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ», αναφέρεται. Σημειώνεται επίσης ότι «ακόμα και η ανταγωνιστική αγορά που επικαλείται το Υπουργείο δεν αναμένεται να επιφέρει μειώσεις των τιμών».

«Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, δεν κατατέθηκε ποτέ ένας ολοκληρωμένος Μακροχρόνιος Ενεργειακός Στρατηγικός Σχεδιασμός με κεντρικό άξονα τον Οδικό Χάρτη της Ε.Ε. μέχρι το 2050, με ενδιάμεσους στόχους το 2030 και το 2040», αναφέρεται. Τονίζεται επίσης ότι «ο  σχεδιασμός θα έπρεπε να καλύπτει όλες τις πτυχές της ενεργειακής στρατηγικής στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο, τις μεταφορές, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις επιπτώσεις στην οικονομία».

Σημειώνεται ότι μετά τις καταγγελίες του ΕΤΕΚ, το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι «λόγω των νομικών πτυχών που υπάρχουν θα ζητηθεί εντός των ημερών νομική συμβουλή από τη Νομική Υπηρεσία».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.