ΑΚΕΛ για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η 25η Νοεμβρίου, μία ημέρα η οποία δεν προσφέρεται για ευχολόγια και συναισθηματικές διατυπώσεις.

Πρόκειται για μία ημέρα απολογισμού της πραγματικότητας που βιώνουν οι γυναίκες και επαναδιατύπωσης αιτημάτων και διεκδικήσεων.

Η βία κατά των γυναικών θα καταπολεμηθεί και θα εξαλειφθεί με ολιστικές πολιτικές από την Πολιτεία, με θεσμικές παρεμβάσεις, ολοκληρωμένη νομοθεσία και υποδομές, με καθορισμό μετρήσιμων στόχων και με συνεχείς αξιολογήσεις.

Ανακοίνωση για την σημερινή ημέρα εξέδωσε το ΑΚΕΛ το οποίο απαιτεί από την κυβέρνηση να καταθέσει τα απαιτούμενα νομοσχέδια, να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους και να θεσπίσει μηχανισμούς για την υλοποίηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο και σύγχρονο νομικό εργαλείο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Επιπρόσθετα, το ΑΚΕΛ ενώνει τη φωνή του με το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ που απαιτεί την άμεση απόσυρση όλων των επιφυλάξεων/εξαιρέσεων που τέθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Ως γνωστό, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, κατά την κύρωση της Σύμβασης, εξαίρεσε την Κύπρο από την εφαρμογή ουσιαστικών προνοιών της Σύμβασης, για οικονομικούς λόγους. Για παράδειγμα, εξαιρέθηκε η Κύπρος από την πρόνοια που υποχρεώνει το κράτος να χορηγεί κατάλληλη κρατική αποζημίωση στα θύματα που έχουν υποστεί σοβαρό σωματικό τραυματισμό ή βλάβη στην υγεία τους και δεν υπάρχει άλλη οικονομική στήριξη στη γυναίκα. Αν όμως το κράτος αρνείται να στηρίξει γυναίκες που έμειναν ανάπηρες από μια βίαιη επίθεση ενός άνδρα και δεν έχουν άλλη αποζημίωση, διερωτάται κανείς τι έννοια έχει το κοινωνικό κράτος.

Αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος σε αυτά, δεν μπορούμε να περιμένουμε χειροπιαστή βελτίωση στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Το ΑΚΕΛ μαζί με το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ θα συνεχίσει, μέσα κι έξω από τη Βουλή, να απαιτεί και να προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής βίας ενάντια στις γυναίκες, αλλά και για πολιτικές στήριξης των θυμάτων.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η φετινή χρονιά έχει στιγματιστεί από τη δολοφονία έξι γυναικών και δύο κοριτσιών φτάνοντας το συνολικό αριθμό 37 γυναικοκτονιών από το 2000. Εντούτοις, βρισκόμαστε στον έβδομο μήνα αναμονής του πορίσματος της έρευνας για τις ευθύνες του κράτους και της Αστυνομίας στην υπόθεση.