ΑΚΕΛ: Γιατί ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε το μηχανισμό που καταργούσε τις τουρκικές εγγυήσεις;

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


«Αν όντως δεν θέλει τις τουρκικές εγγυήσεις ο κ. Αναστασιάδης, τότε γιατί απέρριψε το μηχανισμό που τις καταργούσε;» τονίζει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς σε δήλωση του.

Ο κ. Κουκουμάς αναφέρει:

Τα πρακτικά που δημοσιεύει ο Φιλελεύθερος για το Κραν Μοντανά προφανέστατα δεν αναιρούν τα δύο αδιαμφισβήτητα γεγονότα που βαραίνουν τον κ. Αναστασιάδη και την πολιτική του.

  1. Παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητο γιατί ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε το γνωστό άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, το οποίο καταργούσε οριστικά τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Υπενθυμίζουμε ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες προνοεί ρητά ότι η Συνθήκη Εγγυήσεως θα αντικατασταθεί με μηχανισμό εφαρμογής της λύσης. Όταν όμως προτάθηκε αυτός ο μηχανισμός ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε τη συζήτηση του, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Κοτζιάς αλλά και χθες ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Αν όντως δεν θέλει τις τουρκικές εγγυήσεις ο κ. Αναστασιάδης, τότε γιατί απέρριψε το μηχανισμό που τις καταργούσε;
  2. Η Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κραν Μοντανά αποενοχοποιεί την κατοχική δύναμη και επιμερίζει στις δύο κοινότητες την ευθύνη. Ο κ. Αναστασιάδης όμως δεν την αμφισβήτησε ποτέ εδώ και τέσσερα χρόνια. Την ώρα που ο κ. Αναστασιάδης για άλλα θέματα συγκρούεται έντονα με το ΓΓ του ΟΗΕ, για αυτό το μείζον ζήτημα δεν αποτόλμησε να του πει λέξη ή έστω να στείλει μια επιστολή για να εκθέσει τη δική του εκδοχή για τη Διάσκεψη του 2017; Είτε πρόκειται για ασύγγνωστη –σε βαθμό επικίνδυνο- ανικανότητα, είτε τα πράγματα στο τελικό δείπνο έγιναν αλλιώς και ο κ. Αναστασιάδης αδυνατεί να διαψεύσει τους παρόντες σε αυτό. Ό,τι από τα δύο κι αν συμβαίνει, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης άφησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη διεθνώς.

Όλα τούτα δεν συνιστούν αντίσταση στις τουρκικές αξιώσεις, αλλά την καλύτερη διευκόλυνση των τουρκικών σχεδιασμών. Οι δε αποσπασματικές διαρροές στον Τύπο μετά από τέσσερα χρόνια δεν διασώζουν ούτε τον κ. Αναστασιάδη ούτε το Συναγερμό από την κρίση της Ιστορίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.