Η Χελίν Μπολέκ του τουρκικού συγκροτήματος «Γκρουπ Γιορούμ» πέθανε για την ελευθερία έκφρασης και τη δημοκρατία

Συγκλονισμό μας προκαλεί ο θάνατος της Τουρκάλας τραγουδίστριας Χελίν Μπολέκ του αριστερού συγκροτήματος «Γκρουπ Γιορούμ» η οποία κατέληξε μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενη ενάντια στον κατατρεγμό του συγκροτήματος από το τουρκικό κράτος.

Το συγκρότημα «Γκρουπ Γιορούμ» εξέφραζε εδώ και τέσσερις δεκαετίες τις αριστερές και προοδευτικές φωνές στην Τουρκία. Αυτό το γεγονός δεν βόλευε την προσπάθεια βαθιάς αντιδημοκρατικής συντηρητικοποίησης της τουρκικής κοινωνίας από τον Ταγίπ Ερτογάν, όπως αυτή εντείνεται ειδικότερα τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου, ούτε οι Γκρουπ Γιορούμ δεν γλίτωσαν από το κυνήγι μαγισσών της τουρκικής κυβέρνησης αφού τα τελευταία χρόνια έτυχαν σειράς απαγορεύσεων στη λειτουργία τους ενώ συνεργάτες τους απήχθησαν και φυλακίστηκαν.

Πριν 289 μέρες δύο βασικά μέλη του συγκροτήματος η Χελίν Μπολέκ και ο Ιμπραχήμ Γκιοκτσέκ ξεκίνησαν απεργία πείνας για το δικαίωμά τους να τραγουδούν ελεύθερα. Καθ’ όλη την περίοδο υπήρξε μια διεθνής εκστρατεία αλληλεγγύης με τον αγώνα τους.

Δυστυχώς η Χελίν Μπολέκ κατέληξε τελικά χθες. Ακόμη και σήμερα, ημέρα της ταφής της, η αστυνομία απήγαγε το φέρετρό της ενώ άσκησε βία σε συγγενείς, φίλους και υποστηρικτές της για να τους αποτρέψει να παρευρεθούν στην κηδεία.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την αλληλεγγύη του με τις προοδευτικές φωνές στην Τουρκία που αγωνίζονται για ελευθερία έκφρασης, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Η τελική σίγαση της φωνής της Χελίν ας εγείρει φωνές που να δικαιώνουν τον αγώνα της.