ΑΚΕΛ: «Η ισότητα για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δεν αποτελεί απλά άλλο ένα σύνθημα της εποχής»

Εξάλειψη κάθε μορφής προκατάληψης και κοινωνικού αποκλεισμού

 

Αντιμέτωπο με κάθε έκφραση διάκρισης και μορφής κοινωνικού αποκλεισμού στέκεται το ΑΚΕΛ, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και την εξάλειψη κάθε μορφής προκατάληψης και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η 17η Μαΐου, ως η Διεθνής ημέρα ενάντια στην Ομοφοβία, είναι μια μέρα με έντονους συμβολισμούς, αφού με αφορμή την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκείνη την ημέρα, μόλις το 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα αναφέρει ότι αυτή την ημέρα επιλέγει το ΑΚΕΛ για να στείλει το μήνυμα του υπέρ της αποδοχής και της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ως ισότιμων και ευδιάκριτων μελών της κυπριακής κοινωνίας.

Για το ΑΚΕΛ δεν νοείται δημοκρατική προοδευτική κοινωνία στην οποία να συντηρούνται διακρίσεις και ανισότητες ή να περιστέλλονται ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς, μέσα στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες, παγκόσμια και στην Κύπρο, πολλών μορφών διακρίσεις συντηρούνται και εμβαθύνονται. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι έμφυλες διακρίσεις, αλλά και οι διακρίσεις που ελαύνονται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Όπως επισημαίνει, «αντιμέτωπο με κάθε έκφραση διάκρισης και μορφής κοινωνικού αποκλεισμού στέκεται το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ εντός και εκτός Βουλής θα συνεχίσει να διεκδικεί μια κοινωνία ισοτιμίας, ισονομίας και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου για όλους ανεξαιρέτως. Μια κοινωνία η οποία θα ανοίγει την αγκαλιά της σε όλους και θα διασφαλίζει όλων τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μια κοινωνία ισότητας ενάντια σε κάθε μορφή κακοποίησης, στις διακρίσεις και στην περιθωριοποίηση, στη βάση του σεξουαλικού  προσανατολισμού».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ΑΚΕΛ έχει προχωρήσει ήδη στην πρόσφατη κατάθεση Πρότασης Νόμου για ποινικοποίηση των «θεραπειών μεταστροφής» (conversion therapies).

Το ΑΚΕΛ σημειώνει επίσης ότι «η ισότητα για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δεν αποτελεί απλά άλλο ένα σύνθημα της εποχής, αλλά ακόμα έναν τομέα δράσης για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της κυπριακής κοινωνίας, μακριά από συντηρητικά στεγανά παρωχημένων εποχών. Σε αυτόν τον αγώνα εμείς συνεχίζουμε να δηλώνουμε “παρών”».

Συνάντηση ΑΚΕΛ με την Accept-ΛΟΑΤΙ

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το ΑΚΕΛ για καταπολέμηση των διακρίσεων απέναντι στα άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ είχε χθες συνάντηση με την οργάνωση Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου. Από μέρους του κόμματος συμμετείχαν στη συνάντηση η επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΑΚΕΛ, Σταύρη Καλοψιδιώτου, ο βουλευτής Γιώργος Κουκουμάς και το μέλος της Κ.Ε., Ελένη Ευαγόρου. Από πλευράς Accept παρευρέθηκε ο πρόεδρος Νικόλας Τρύφων, ο αντιπρόεδρος Αντώνης Παπαγεωργίου και το μέλος του Δ.Σ. Νεοκλής Νεοκλέους.

Το ΑΚΕΛ, αφού πρώτα συγχάρηκε το νέο Συμβούλιο της Οργάνωσης, υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τόσο μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες όσο και μέσα από άλλες δράσεις την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και την εξάλειψη κάθε μορφής προκατάληψης και κοινωνικού αποκλεισμού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε μια μεστή ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τις επαφές και τη συνεργασία.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.