ΑΚΕΛ: Η καταπολέμηση του καρκίνου περνά μέσα από την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Η Νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Καρκίνο και η Κυπριακή Πραγματικότητα” διοργάνωσε το ΑΚΕΛ σήμερα Σάββατο (19/02).

Πάγια θέση του ΑΚΕΛ, είναι πως η καταπολέμηση του καρκίνου περνά μέσα από την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ανέφερε από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης προσθέτοντας ότι δημιουργία υψηλής ποιότητας Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων και η ύπαρξη Ογκολογικών τμημάτων σε όλα τα δημόσια Νοσοκομεία της Κύπρου είναι αδήριτη ανάγκη.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η κατάσταση όσον αφορά την περίθαλψη των καρκινοπαθών, γίνεται, ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η πανδημία βρήκε τα νοσοκομεία γονατισμένα από τις πολιτικές λιτότητας που προωθούσε για χρόνια το διευθυντήριο των Βρυξελλών, εξωθώντας τα κράτη να μειώσουν τις δαπάνες στην υγεία και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποίηση του κλάδου.

Akelsizitisistroggylistrapezis 4 Scaled

Αναφέρθηκε επίσης στη δράση του ΑΚΕΛ και της ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς που μετά από πιέσεις που άσκησε στο Ευρωκοινοβούλιο, τον Ιούνιο του 2020 κατάφερε να εγκριθεί από την Ολομέλεια, η δημιουργία μιας νέας ειδικής επιτροπής (BECA) με όρο εντολής τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Ο Ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Γεωργίου σκιώδης εισηγητής της έκθεσης της BECA είπε πως εργάζεται με το ΑΚΕΛ για να διασφαλιστεί πως η νέα στρατηγική θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες των καρκινοπαθών, προσφέροντας ουσιαστικές λύσεις στα διάφορα προβλήματα και προωθώντας ολοκληρωμένες προτάσεις για ενίσχυση της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Akelsizitisistroggylistrapezis 5 Scaled

«Μετά από έντονες διεργασίες, πετύχαμε να υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μια ολοκληρωμένη έκθεση με πολύ σημαντικές αναφορές», είπε προσθέτοντας ότι το κείμενο διαπνέεται από τις ανθρωποκεντρικές αρχές που είχαμε θέσει ως αριστερά.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η έκθεση θέτει ως βασικό στόχο την καταπολέμηση των ανισοτήτων όσον αφορά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη και τη δυνατότητα επανένταξης στην κοινωνία και τονίζει την επείγουσα ανάγκη για έναν ευρωπαϊκό χάρτη δικαιωμάτων των καρκινοπαθών για κάθε στάδιο της περίθαλψης.

Ο Επικεφαλής Τομέα Υγείας ΚΕ ΑΚΕΛ Χρύσανθος Γεωργίου παρέθεσε 36 εισηγήσεις για όλες τις πτυχές για την αντιμετώπιση του καρκίνου και του αντίκτυπου που έχει.

Akelsizitisistroggylistrapezis 8 Scaled

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα δήλωσε από πλευράς του ότι στόχος του είναι να ενισχύσει τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα ογκολογικά κέντρα.

Σε τοποθέτησή του Υπουργός Υγείας είπε πως η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και η ενίσχυση της ικανότητας των ανθρώπων να υιοθετούν υγιεινό τρόπο ζωής μπορούν να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόληψη της νόσου ώστε να μην αυξηθούν τα περιστατικά καρκίνου.

Akelsizitisistroggylistrapezis 7 Scaled

Ακολούθως παρέθεσε τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου αναφέροντας την αντικαπνιστική εκστρατεία, την εκστρατεία για τον καρκίνο του προστάτη, του μαστού, του εντέρου, των γεννητικών οργάνων και άλλων.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας, παράλληλα προωθεί την επέκταση προγραμμάτων δευτερογενούς πρόληψης, αναπτύσσοντας οργανωμένα πληθυσμιακά προγράμματα, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην κατά 30% ελάττωση της θνητότητας από καρκίνο.

Ανέφερε ότι συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας προωθεί την παγκύπρια επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου προσθέτοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί η πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, του πιο συχνού γυναικείου καρκίνου και είπε πως βάσει ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών, το Υπουργείο Υγείας προγραμματίζει την ηλικιακή επέκταση του Πληθυσμιακού Προγράμματος Έγκαιρης Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού στις ηλικίες 45-69.

Είπε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, το 2020 καταγράφηκαν 604 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και 6 νέα περιστατικά στους άνδρες.

Akelsizitisistroggylistrapezis 6 Scaled

Επιπρόσθετα με τις πιο πάνω δράσεις, το Υπουργείο Υγείας προώθησε την ετοιμασία νόμου παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στους πάσχοντες ασθενείς με σκοπό την ένταξη τους στο ΓεΣΥ, συνέχισε.

Ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε επίσης πως το Υπουργείο Υγείας πρόσφατα διόρισε την Εθνική Επιτροπή Καρκίνου, η οποία αποτελεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, που θα αποτελεί τον επιστημονικό φορέα εμπειρογνωμοσύνης στα θέματα καρκίνου για να αναλάβει την οργάνωση και συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν στην αντιμετώπιση της νόσου.

Τέλος είπε ότι το βασικό μέλημα του Υπουργείου Υγείας είναι οι ασθενείς με καρκίνο που εξακολουθούν να δίνουν με αξιοπρέπεια τη μάχη με την αρρώστια, να αισθάνονται ότι η Πολιτεία μπορεί να εγγυηθεί την αξιόπιστη, ποιοτική και αποτελεσματική φροντίδα τους.

Akelsizitisistroggylistrapezis 2 Scaled

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.