Σε Υπηρεσία Σιτηρών στο πλαίσιο του Υπουργείου Γεωργίας μετατρέπεται η Επιτροπή Σιτηρών.

Μιλώντας στον Άστρα ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιτροπής Δημήτρης Θεοχάρους είπε ότι αυτό που προτείνεται είναι να δοθεί το εμπορικό κομμάτι της Επιτροπής σε ιδιώτη επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει την εμπορία των σιτηρών.

Σε ότι αφορά το διοικητικό κομμάτι, πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρους, θα δημιουργηθεί μια υπηρεσία στο υπουργείο Γεωργίας η οποία θα παρακολουθεί τις τιμές και την πορεία των σιτηρών και η οποία θα μπορεί να παρεμβαίνει εκεί που χρειάζεται.

Μεθοδεύει το κλείσιμο της Επιτροπής η κυβέρνηση, κατάγγειλε στον Άστρα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, αντικατέστησε το Δ.Σ. της Επιτροπής με μέλη που συμφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης για να προχωρήσουν στο ξεπούλημα του. Υπενθύμισε ότι μέχρι το 2013 η Επιτροπή Σιτηρών κατέγραφε μεγάλα κέρδη.

Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί ένα καρτέλ από τους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα κάνουν παιχνίδι με βάση τα συμφέροντα τους.

Απαντώντας ο κ. Θεοχάρους είπε ότι τα κέρδη που κατέγραφε η Επιτροπή προέρχονταν από το ότι ήταν μονοπώλιο και απαγορευόταν η δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Τώρα που ήρθε ο ανταγωνισμός, πρόσθεσε, έπεσαν τα κέρδη της Επιτροπής. Σημείωσε επίσης ότι τις ζημιές τις πλήρωνε ο φορολογούμενος.

Απαντώντας ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι δεν ισχύουν τα όσα λέχθηκαν και υπέδειξε ότι μεθοδεύτηκε η πορεία της Επιτροπής για να οδηγηθεί σήμερα στο κλείσιμο. Υπογράμμισε ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν, οι τιμές των σιτηρών θα πάνε στα ύψη και τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα πούμε το ψωμί ψωμάκι.