ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση επιβάλλει σιωπητήριο για τις υποκλοπές

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει να δώσει άμεσες και πειστικές απαντήσεις

 

Αν η κυβέρνηση ήταν αθώα για τις παρακολουθήσεις, θα ζητούσε πρώτη από όλους διερεύνηση και απαντήσεις, ανέφερε χθες το ΑΚΕΛ διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Γιώργου Κουκουμά, υποδεικνύοντας ότι «κυβέρνηση Συναγερμού αντιδρά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων όπως αντιδρούσε επί χρόνια στις διεθνείς καταγγελίες σε βάρος της Κύπρου για το σκάνδαλο των “χρυσών” διαβατηρίων».

Όπως δήλωσε ο κ. Κουκουμάς, η κυβέρνηση αντί να απαντά στην ουσία, επιχειρεί να επιβάλει σιωπητήριο. «Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν η κυβέρνηση ήταν αθώα, θα διέτασσε πρώτη από όλους διερεύνηση και πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης», σημειώνει, θέτοντας μάλιστα εύλογα ερωτήματα, όπως «όταν η εταιρεία που με το λογισμικό της παρακολουθούνταν πολιτικοί και δημοσιογράφοι στην Ελλάδα έχει την έδρα της στην Κύπρο, η κυβέρνηση της Κύπρου δεν θεωρεί ότι έχει τίποτα να κάνει;» και «όταν ο ιδιοκτήτης αυτής της εταιρείας είναι και ιδιοκτήτης του μαύρου βαν, τον οποίο η κυπριακή Εισαγγελία αθώωσε προκαταβολικά, δεν συναισθάνονται πόσο εκτεθειμένη είναι η χώρα και οι τέως υπουργοί που προΐστανται της Εισαγγελίας;»

«Η κυβέρνηση Συναγερμού οφείλει να απαντήσει γιατί η υπόθεση του μαύρου βαν έμεινε ουσιαστικά ανεξιχνίαστη και ατιμώρητη. Να απαντήσει για τον Ισραηλινό πράκτορα Ταλ Ντίλιαν και τη δράση των εταιρειών του στη χώρα μας. Για τις σχέσεις των εταιρειών του και άλλων Ισραηλινών πρώην πρακτόρων με την Αστυνομία, την ΚΥΠ, αλλά και με πολιτικά πρόσωπα και να διερευνήσει τη δράση της NSO Group -της εταιρείας που ανέπτυξε το διαβόητο λογισμικό Pegasus», υπογραμμίζει, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Συναγερμού πρέπει να καταλάβει ότι η δράση κατασκοπευτικών δικτύων, οι μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών, οι υποκλοπές σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων συνιστούν πλήγμα για το κράτος δικαίου, την εθνική ασφάλεια, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας.

Εξηγήσεις για τις δραστηριότητες του Ταλ Ντίλιαν ζητά και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αναφέροντας ότι «ο Ταλ Ντίλιαν συνδέεται άμεσα με την υπόθεση» και καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.

Από πλευράς της η Δημοκρατική Παράταξη απαιτεί «να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ώστε να μη μείνει η παραμικρή σκιά ή κατηγορία πάνω από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης ποινικής έρευνας και καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση για τις υποκλοπές, ζητά με ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, αναφέροντας ότι η ιστορία «θυμίζει κάτι από “χρυσά” διαβατήρια», σημειώνοντας πως «κατά τα φαινόμενα η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν πήρε το μάθημά της».

Ερωτηματικά σχετικά με την Κύπρο εγείρει η υπόθεση παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, προσθέτοντας πως τίθεται ζήτημα χειρισμού της υπόθεσης από την πλευρά της Κύπρου, δεδομένου ότι η εταιρεία που εμπλέκεται στις παρακολουθήσεις έχει την έδρα της στη χώρα, όπως επίσης και ζήτημα για το ποιοι έχουν πρόσβαση σε λογισμικά παρακολούθησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.