ΑΚΕΛ: Οι πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας ξεπερνούν κάθε προηγούμενο

“Οι πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή τη φορά ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο με την παρεμπόδιση της πορείας του τρυπανιού της ΕΝΙ προς το στόχο «Σουπιά»,” αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει πως “οι νέες τουρκικές προκλήσεις παραβιάζουν κατάφωρα την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών καθώς και το συμβατικό και εθιμικό δίκαιο της θάλασσας. Ως εκ τούτου, η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλούνται να ενεργήσουν αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της Άγκυρας για να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες που κλιμακώνουν επικίνδυνα την ένταση στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.”

“Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί απρόσκοπτα το κυριαρχικό της δικαίωμα στους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της είναι η λύση του Κυπριακού.” συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Το ΑΚΕΛ υπενθυμίζει επίσης ότι “οι συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί το 2010 αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες, τους φυσικούς πόρους και το διαμοιρασμό των ομοσπονδιακών εσόδων, στις οποίες κάνει αναφορά και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην τελευταία του έκθεση, επιλύουν συνολικά το ζήτημα του φυσικού αερίου ταυτόχρονα με τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.”

“Αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων,” σημειώνει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.