“Η θάλασσα καταπίνει την παραλία, αγροτεμάχια, αυλές σπιτιών και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος καταποντισμού κατοικιών. Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι σημερινό, όμως, τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί απειλητικό. Χάνονται παραλίες και περιουσίες”, ανάφεραν από κοινού σε γραπτή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα, Ανδρέας Πασιουρτίδης και Νίκος Κέττηρος αναφορικά με την διάβρωση στην παραλία της Λάρνακας

Αυτούσια η δήλωση

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος το θέμα της διάβρωσης της παραλίας στην επαρχία Λάρνακας.

Η θάλασσα καταπίνει την παραλία, αγροτεμάχια, αυλές σπιτιών και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος καταποντισμού κατοικιών.

Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι σημερινό, όμως, τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί απειλητικό. Χάνονται παραλίες και περιουσίες.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει μισές δουλειές σε ό,τι αφορά την υλοποίηση κυμματοθραυστών, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιδεινώνεται.

Το ζήτημα είναι οικονομικό. Οι κοινότητες αδυνατούν να συνεισφέρουν το μερίδιο που τους έχει ζητηθεί και από την άλλη το κράτος επίσης αδυνατεί.

Τα ερωτήματα παραμένουν: Θα αφήσουμε να εξαφανιστούν παραλίες; Θα αφήσουμε να εξαφανιστούν περιουσίες; Θα αφήσουμε να κινδυνέψουν ζωές;

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από πλευράς κυβέρνησης δυστυχώς δεν μας ικανοποιούν. Η λύση θα πρέπει να βρεθεί πολύ σύντομα πριν δούμε ολοκληρωτική καταστροφή.

Μας έχει λεχθεί ότι ο Υπουργός Μεταφορών ανέλαβε πρωτοβουλία όπως μεταφέρει στο Υπουργικό Συμβούλιο εισήγηση με την οποία οι τοπικές αρχές δεν θα πρέπει να συνεισφέρουν στην κατασκευή των αναγκαίων έργων.

Ευελπιστούμε ότι η εισήγηση του αυτή θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Έχει τονιστεί η σημασία τα έργα αυτά να υλοποιηθούν στην βάση μιας ολιστικής προσέγγισης και όχι αποσπασματικά.

Παράλληλα, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει ούτως ώστε να ληφθούν τα αναγκαία προσωρινά μέτρα για προστασία των περιουσιών που επηρεάζονται.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί το θέμα και θα το επαναφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα.