ΑΚΕΛ: Η τιμή στον Μακάριο επιτάσσει υπεράσπιση της δημοκρατίας

Ανιστόρητη προσβολή στο λαό η απόπειρα εξίσωσης του Μακαρίου με τον Γρίβα 

Το ΑΚΕΛ μέσω ανακοίνωσής του, τιμά τη μνήμη του πρώτου Προέδρου της ΚΔ, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια, τονίζοντας ότι, αποτελεί μέχρι σήμερα μία εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου.

Υπογραμμίζει πως ηγήθηκε του αντιαποικιακού αγώνα της Κύπρου και είχε το σθένος και τη διορατικότητα να διαχωρίσει τη θέση του από την ακροδεξιά δολοφονική τρομοκρατία σε βάρος της Αριστεράς, προσθέτοντας ότι, έγινε η φωνή και το πρόσωπο της ανεξάρτητης Κύπρου σε όλο τον κόσμο. Απέρριψε την πρόσδεση της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και συνέδεσε την πατρίδα μας με τους αγωνιζόμενους λαούς και τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα μέσα από το Κίνημα των Αδεσμεύτων.

«Ένωσε σχεδόν ολόκληρο λαό, από την Αριστερά μέχρι τη δημοκρατική Δεξιά, στη γραμμή της ενιαίας και ανεξάρτητης Κύπρου. Κατέστη ο ίδιος σύμβολο της δημοκρατικής αντίστασης στη χούντα και τον εοκαβήτικο φασισμό. Σήκωσε με το πολιτικό του ανάστημα, μετά την τραγωδία του 1974, το βάρος της ιστορικής απόφασης για την αποδοχή της λύσης ΔΔΟ στο Κυπριακό», αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ δεν παραγνωρίζει ότι και ο Μακάριος διέπραξε λάθη και εσφαλμένες εκτιμήσεις στην πορεία του, φέρνοντας ως παράδειγμα την υποτίμηση του ενδεχόμενου διενέργειας πραξικοπήματος.

«Είναι όμως ανιστόρητη προσβολή στο λαό μας η απόπειρα εξίσωσης του Μακαρίου με τον Γρίβα και η ενοχοποίηση της αδέσμευτης πολιτικής για το ΝΑΤΟϊκό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου. Είναι άλλωστε αδιαμφισβήτητο ότι ο Μακάριος αγκαλιαζόταν σχεδόν καθολικά από το λαό μας και δεν μπορεί ποτέ να εξισωθεί με πιόνια ξένων κέντρων», εξηγεί.

Η μνήμη και η τιμή στον Μακάριο, προσθέτει, επιτάσσει προάσπιση της δημοκρατίας, και της αλήθειας για τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας, απόκρουση του ιστορικού αναθεωρητισμού και της ακροδεξιάς παραχάραξης.

«Επιτάσσει υπεράσπιση της πολιτικής του έντιμου συμβιβασμού μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, απέναντι στην πατριδοκαπηλία και τους ανεδαφικούς μαξιμαλισμούς που οδηγούν στον οριστικό διαμελισμό της πατρίδας μας. Συνέχιση της πάλης για να μην κατισχύσει το έγκλημα του 1974 με την οριστικοποίηση του διαμελισμού της πατρίδας μας. Για να δικαιωθεί ο λαός μας. Για ανεξαρτησία, λευτεριά, δημοκρατία», καταλήγει.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.