Με δήλωση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άντρου Καυκαλιά, το ΑΚΕΛ τοποθετείται για το πρόσφατο περιστατικό στο Λύκειο Απ. Βαρνάβα.

Αναλυτικά:

Καθηκόντος σε κοινή συνεδρία τους οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας εξέτασαν σήμερα το σοβαρό περιστατικό ακραίας ρατσιστικής συμπεριφοράς στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία.

Σ ό,τι αφορά στην ουσία των γεγονότων να επαναλάβουμε ότι για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Πρόκειται για μια ακραία ρατσιστική συμπεριφορά, μια κορυφαία πράξη κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων ενός παιδιού. Μια πράξη, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη σύμβαση για τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και τους κανονισμούς λειτουργίας των δημοσίων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα, καταγράφουμε ως «μνημείο» ατοπημάτων και απαράδεκτων πολιτικών ενεργειών από μέρους του Υπουργείου Παιδείας και του ιδίου του Υπουργού τα πιο κάτω:

  • Ενώ διέταξε διοικητική έρευνα για να εξεταστούν τα γεγονότα, έσπευσε να προδικάσει το αποτέλεσμα της με την αναφορά του ότι ο υπό διερεύνηση για ρατσιστική συμπεριφορά διευθυντής, «είναι ένας από τους καλύτερους διευθυντές που έχουμε».
  • Έστησε μια επικοινωνιακή παράσταση-φιέστα για να κερδίσει την κοινή γνώμη, φέρνοντας μαζί τον φερόμενο θύτη με το θύμα, αγνοώντας θεμελιώδεις αρχές και τα όποια πλαίσια δεοντολογίας.
  • Μετά από αυτή την παράσταση- φιέστα, αλλά και με μια περίεργη και «υποσχόμενη» μετάθεση, θεώρησε το θέμα ως λήξαν.
  • Ελλείψει επιχειρημάτων και πειστικών απαντήσεων ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε «προβοκάτορες» και «υποκινητές», σε μια εμφανή προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά γεγονότα.

Αναμένοντας την ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας που εξαγγέλθηκε, καθώς και την έρευνα που διεξάγεται από την Επίτροπο Διοικήσεως, ως Αρχής κατά των διακρίσεων και ρατσισμού, επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα πολύ σύντομα.