Ο Α. Κυπριανού ενημερώνει αύριο τον Πρόεδρο για όσα είπε ο Τσαβούσογλου

Η θέση στην οποία συγκλίνουν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό είναι οι διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και οι οποίες μπορούν να είναι η βάση για λύση ΔΔΟ.

Τα δύο κόμματα διαφωνούν μεταξύ τους στη διαπίστωση ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια για λύση ΔΔΟ ήταν λανθασμένη, αλλά διαφωνούν και με τη «θεραπεία» που ακολουθεί ο Πρόεδρος και οδηγεί στη λύση συνομοσπονδίας ή και λύσης δύο κρατών. Αυτό ήταν το κοινό μήνυμα του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού και του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, μετά από συνάντηση που είχαν στα γραφεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ με πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ, στο πλαίσιο συναντήσεών του με όλα τα κόμματα, πλην του ΕΛΑΜ.

Ο Α. Κυπριανού σημείωσε την ανάγκη τα δύο κόμματα να επικεντρωθούν σε όσα τα ενώνουν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο Κυπριακό. «Και η κοινή βάση στην οποία μπορούμε να συνεργαστούμε θεωρούμε ότι είναι οι διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, οι οποίες για εμάς είναι δεσμευτικές και είναι η βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να επιδιώξουμε να πετύχουμε λύση στο Κυπριακό», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν νιώθει ικανοποιημένος από αυτά που άκουσε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο στο Κυπριακό, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε σε εκείνα τα ζητήματα στα οποία έχουμε κοινή προσέγγιση, οι προτεραιότητες είναι δυστυχώς για εμάς διαφορετικές, τίθεται επί τάπητος θέμα λύσης δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, εμείς θεωρούμε και τις δύο επιλογές καταστροφικές». Παρατήρησε ότι δεν συνειδητοποιούν κάποιοι ότι αυτό σημαίνει σύνορα με την Τουρκία, διχοτόμηση και της ΑΟΖ μαζί, καθώς και παραχώρηση δικαιώματος στην Άγκυρα να φέρνει όσους έποικους και όσο στρατό θέλει στο νησί.

Σε παρατήρηση αν αυτή η συνάντηση γίνεται για να σταλούν κάποια μηνύματα και για να πειστεί ο Πρόεδρος να «επανέλθει» στη σωστή βάση συζήτησης του Κυπριακού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του διατυπώνει θέσεις εδώ και μεγάλο διάστημα επιχειρώντας να πείσει και τον Πρόεδρο και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και την κοινή γνώμη ότι τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της εξυπηρετούνται με λύση ΔΔΟ που θα διασφαλίζει βασικά στοιχεία που καθορίστηκαν διαχρονικά από την ε/κ πλευρά. «Από ’κεί και πέρα θα συνεχίσουμε να συζητάμε με τον κ. Αναστασιάδη και στα πλαίσια του Εθνικού, όποτε μας παρέχεται η δυνατότητα και δημόσια θα λέμε τις απόψεις μας. Αυτά είναι όσα μπορούμε να κάνουμε και η διατύπωση των θέσεών μας είναι ένα μήνυμα προς τον κ. Αναστασιάδη», ανέφερε.

Διευκρίνισε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την προσέγγιση του ΔΗΚΟ ότι έχει αποτύχει η συγκεκριμένη τακτική για τη λύση, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν διαχειρίστηκε σωστά τα ζητήματα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε εξάλλου ότι ο ΠτΔ έχει προβεί σε διαπίστωση ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε έχει αποτύχει, ωστόσο διαφωνεί το κόμμα του με τη θεραπεία και για το λόγο αυτό «πιστεύουμε ότι μέσα από δομημένο διάλογο με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις μπορούμε να βρούμε τους τρόπους για να επανέλθουμε σε σωστή στρατηγική και τακτική για να πετύχουμε τη λύση που συμφωνήθηκε στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει τα κόμματα για το ποια θα είναι αυτή η θεραπεία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως αυτό είναι «κοινό μυστικό» και παρέπεμψε στα όσα αποκαλύφθηκαν τελευταία, ότι δηλαδή ο Πρόεδρος πίσω από κλειστές πόρτες συζητά λύση συνομοσπονδίας και δύο κρατών.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Προέδρου, ο Α. Κυπριανού παρατήρησε ότι ο Πρόεδρος ουσιαστικά προανήγγειλε πως «ό,τι και να του πω ότι μου είπε ο κ. Τσαβούσογλου, θα επιμείνει στη δική του άποψη». Είπε ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο αύριο Πέμπτη γιατί το θεωρεί υποχρέωσή του αν και δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος δεν ζήτησε συνάντηση μαζί του όταν θα μετέβαινε στην Άγκυρα.

Νίκη Κουλέρμου

Επιθυμία να συνεργαστούν για καλύτερο επίπεδο ζωής του απλού ανθρώπου

Υπάρχει η επιθυμία και από τα δύο κόμματα για συνεργασία σε αυτά τα θέματα και θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις και συζήτηση πολύ συγκεκριμένη για κοινές πρωτοβουλίες που θα βελτιώνουν το επίπεδο ζωής του απλού ανθρώπου, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλο.

«Θεωρώ ότι οι συνθήκες αυτή τη στιγμή στην Κύπρο επιβάλλουν να επιδιώξουμε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, είμαστε δύο κόμματα που στο παρελθόν συνεργάστηκαν με τρόπο επωφελή για τον κυπριακό λαό και τη χώρα μας και θεωρώ ότι σιγά-σιγά θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να συνεργαστούμε σε εκείνους τους τομείς που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή του λαού στο σύνολό του», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή και πόσο μάλλον με το ΑΚΕΛ, υπενθυμίζοντας ότι η συνεργασία στο παρελθόν επέτρεψε να επιτευχθούν κοινωνικοί στόχοι, ιδιαίτερα για το κοινωνικό κράτος. «Και θέλουμε μέσα από κοινοβουλευτικές συνεργασίες να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του λαού μας ιδιαίτερα εκείνων των κοινωνικών ομάδων που τα τελευταία χρόνια έχουν πληρώσει βαρύτατο τίμημα με την οικονομική κρίση», ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για συνταγματικούς και πρακτικούς περιορισμούς για το τι μπορούν τα κόμματα να προωθήσουν, έχει άλλη προσέγγιση για τους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά δεν αποκλείει την υιοθέτηση προτάσεων από άλλα κόμματα, πόσο μάλλον από το ΑΚΕΛ.