ΑΚΕΛ και ΡΤΚ καλούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει τα περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικό Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Τουφάν Ερχουρμάν, ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει ποιες από τις αρμοδιότητες του ομοσπονδιακού κράτους θα πρέπει να μεταφερθούν σε επίπεδο συνιστωσών οντοτήτων, σε δηλώσεις τους ύστερα από συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων στα κατεχόμενα.
6 5
«Είναι προφανές ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει εξηγήσει ούτε στον κ. Ακιντζί τις ακριβώς εννοεί με τον όρο αποκεντρωμένη ομοσπονδία», δήλωσε ο κ. Κυπριανού. Όπως είπε είναι απαίτηση του ΑΚΕΛ ο κ. Αναστασιάδης να ξεκαθαρίσει  ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες επιθυμεί να μεταφερθούν από την κεντρική κυβέρνηση στις συνιστώσες οντότητες.

9
sdr

Όπως είπε, αν όντως έχει κάποιες ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να τις καταθέσει για να συζητηθούν τώρα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τη συζήτηση των ουσιαστικών θεμάτων τα οποία μένουν ανοιχτά και τα οποία καθορίζονται από το πλαίσιο Γκουτέρες.

8 1
cof

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ως θετική την απόφαση των δύο ηγετών για διάνοιξη στις 12 Νοεμβρίου των οδοφραγμάτων του Απλικίου και της Δερύνειας και ευχήθηκε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό συμφωνία και στο θέμα της κινητής τηλεφωνίας.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμα κατορθωτό να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

7 2
cof

«Θεωρούμε ότι η επίσκεψη της κ. Λουτ παρέχει μια μοναδική ευκαιρία και στους δύο ηγέτες να στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα έτσι ώστε ο ΓΓ του ΟΗΕ να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαμε μείνει στο Κραν Μοντανά», είπε.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν από ένα ενδεχόμενο παρατεταμένο αδιέξοδο είναι πάρα πολλοί και για τους Τ/κ και για τους Ε/κ.

Έκανε έκκληση στους δύο ηγέτες να επιδείξουν την απαραίτητη βούληση, να ιεραρχήσουν ως το πιο σημαντικό την επανένωση της κοινής πατρίδας των Κυπρίων και εκεί να επικεντρώσουν την προσοχή τους.

4 4

Η Κύπρος, ανέφερε, ανήκει και στους Ε/κ, στους Τ/κ, στους Μαρωνίτες, στους Αρμένιους και στους Λατίνους και θα πρέπει «να τη συνδιαχειριστούμε στη βάση της πολιτικής ισότητας όπως την έχουν καθορίσει τα Ηνωμένα Έθνη».

Από πλευράς του ο κ. Ερχουρμάν μιλώντας μέσω διερμηνέα ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα ποιες είναι εκείνες οι αρμοδιότητες του ομοσπονδιακού κράτους που επιθυμεί να μεταφερθούν σε συνιστώσες πολιτείες, ώστε να γυρίσει άμεσα στο τραπέζι των συνομιλιών με τη μέθοδο που έχει εκφράσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ανέφερε παράλληλα, ότι θεωρεί ότι εφόσον δεν προκαλεί οποιαδήποτε πρόβλημα όσον αφορά την πολιτική ισότητα της τ/κ κοινότητας, η πρόταση από τον κ. Αναστασιάδη δεν θα προκαλέσει οποιαδήποτε πρόβλημα στην τ/κ πλευρά.

Είπε επίσης ότι η θέση περί χαλαρής ομοσπονδίας ή αποκεντρωμένης ομοσπονδίας δεν οδηγεί εκτός πλαισίου Γκουτέρες.

3 7

«Ελπίζω με την επίσκεψη της κα. Λουτ στις 31 Οκτωβρίου ο κ. Αναστασιάδης να μπορέσει να ξεκαθαρίσει τη θέση του σε αυτό το θέμα, ώστε κι εμείς να μπορούμε να βλέπουμε καθαρά μπροστά μας», είπε.

Ο ηγέτης του ΡΤΚ χαιρέτισε την απόφαση των ηγετών για άνοιγμα των δύο οδοφραγμάτων.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν άμεσα βήματα στο θέμα της συνεργασίας στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας και σε άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Είπε επίσης ότι το πιο σημαντικό καθήκον των δύο κοινοτήτων, όπως αναφέρει και ο ΓΓ του ΟΗΕ στην τελευταία του έκθεση, είναι να προετοιμαστεί καλά μια διαδικασία με καθορισμένο τέλος και με στοχευμένο αποτέλεσμα.

Ανέφερε τέλος ότι με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ συμφώνησαν να πραγματοποιούν πιο συχνές συναντήσεις και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τους δύο ηγέτες προς αυτή την κατεύθυνση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.