ΑΚΕΛ για κοινές συνόδους Υπουργικών Ελλάδας-Κύπρου: «Δεν εκπέμπουν τα ορθά μηνύματα…»

Σε δήλωση αναφορικά με την εξαγγελία τακτικών κοινών συνόδων Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας-Κύπρου, προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

Αναλυτικά:

«Η ενισχυμένη και πολύπλευρη διακρατική συνεργασία με την Ελλάδα ήταν και είναι απαραίτητη, δεδομένου μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι το πιο σημαντικό στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα της. Η δε θεσμοθέτηση της διακυβερνητικής συνεργασίας είναι επίσης καλοδεχούμενη.

Ωστόσο, οι κοινές σύνοδοι των υπουργικών συμβουλίων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας ανά τακτά διαστήματα στην παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε χθες από την Αθήνα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, παραπέμπουν αλλού και δεν εκπέμπουν τα ορθά μηνύματα για την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου δικοινοτικού κράτους. Είναι βέβαιο δε, ότι θα τύχουν εκμετάλλευσης από την τουρκική προπαγάνδα που θέλει να αμφισβητεί την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ αναμένει από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη απαντήσεις και περαιτέρω διευκρινίσεις. Αναμένει, επίσης, ότι τέτοια σοβαρά ζητήματα θα συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο πριν τη δημόσια εξαγγελία των όποιων αποφάσεων».

Λετυμπιώτης: Λυπηρό τέτοιες αποφάσεις να μην τυγχάνουν στήριξης

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στην Αθήνα, για τις αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ σε σχέση με τη θεσμοθέτηση του Ανώτατου Συμβουλίου για διακυβερνητική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει ότι είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συνομιλίες που θα έχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Είναι τουλάχιστον λυπηρό τέτοιου είδους σημαντικές θεσμοθετημένες αποφάσεις να μην τυγχάνουν στήριξης», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως η Κύπρος έχει ήδη θεσμοθετήσει ένα τέτοιο Ανώτατο Συμβούλιο με την Αίγυπτο, όπως και η Ελλάδα με αρκετές χώρες των Βαλκανίων και με την Τουρκία.

«Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή, και είναι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι πλέον οι εξαίρετες σχέσεις Κύπρου-Ελλάδος, που αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει διαχρονικά θεσμοθετούνται μέσα από το αυτό το όργανο για μια καλύτερη συνεργασία και συντονισμό σε κοινούς στόχους και επιδιώξεις όπως είναι και η ενέργεια και η ναυτιλία, πέραν του εθνικού μας προβλήματος», ανέφερε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy