ΑΚΕΛ: Kρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική και ενεργειακή κρίση

 

Το ΑΚΕΛ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική και ενεργειακή κρίση, προειδοποιώντας ότι η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το ΑΚΕΛ υποδεικνύει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται και ο πλανήτης μας πλησιάζει γρήγορα τα σημεία καμπής που θα καταστήσουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο. Επισημαίνεται επίσης ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές, η ακρίβεια, η φτώχεια και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, όπως και η ενεργειακή κρίση, δεν είναι ασύνδετα με τα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής κρίσης. Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι ακραίες καταστάσεις που σχετίζονται με την κλιματική  αλλαγή γίνονται πιο συχνές όσο περνά ο καιρός και οι επιπτώσεις τους γίνονται όλο και πιο εμφανείς με τη μορφή καύσωνα, πλημμυρών, ξηρασιών και καταιγίδων.

«Στην Κύπρο, ως χώρα της Ανατολικής Μεσογείου, τα φαινόμενα είναι ακόμη πιο έντονα με καταιγίδες σκόνης και μπόρες», υποδεικνύει το ΑΚΕΛ, το οποίο επισημαίνει επίσης ότι: «Την τελευταία δεκαετία στην Κύπρο το περιβάλλον σε όλες του τις μορφές έχει θυσιαστεί αλλεπάλληλες φορές προς εξυπηρέτηση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου. Η δε απουσία ενεργειακού σχεδιασμού μεταφράζεται σε δυσβάστακτο κόστος ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά».

Το ΑΚΕΛ προειδοποιεί ότι «η έλλειψη ενός σωστού κυκλοφοριακού σχεδιασμού επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και την υγεία μας». Υπενθυμίζει επίσης ότι «ο Νίκος Χριστοδουλίδης προεκλογικά κατέθεσε 57 προτάσεις για το περιβάλλον, τον πλανήτη και την Κύπρο». Παρά ταύτα, προστίθεται, «πέντε μήνες μετά ακόμη περιμένουμε την πρώτη».

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μάς υπενθυμίζει ότι ο δρόμος μπροστά μας είναι μεγάλος και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Η πρόταση του ΑΚΕΛ είναι μια ριζική και καινοτόμος απάντηση στην έκτακτη ανάγκη που αντιμετωπίζουμε και είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για αυτό. Ο τόπος μας έχει ανάγκη για πολιτικές που στόχος τους είναι η αποκατάσταση του οικοσυστήματος, η προστασία του περιβάλλοντος, η περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη», τονίζεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy