ΑΚΕΛ για Λιβυή: ΗΠΑ-Ρωσία συνεννοούνται με Τουρκία – Στην Κύπρο βλέπουν απομόνωση τηςΔήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, μέλους Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ, για τη σημερινή διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη.

 

Η δήλωση: 

Η σημερινή διάσκεψη στο Βερολίνο για το μέλλον της Λιβύης είναι απεικόνιση της διεθνούς κατάστασης τα τελευταία χρόνια: ξένες χώρες, ανάλογα με τα συμφέροντά τους στη χώρα και την ισχύ τους, μοιράζουν κράτη και σφαίρες επιρροής επί του ρημαγμένου εδάφους της Λιβύης, ερήμην του ίδιου του λαού της χώρας. Οι αποτυχημένες ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις των ξένων στη Λιβύη, όπως και στη Συρία, έφεραν όλεθρο, εμφύλιο πόλεμο, καταστροφή και κατάρρευση των όποιων κρατικών δομών. Δυστυχώς αυτή η πραγματικότητα εκθέτει και την Ευρωπαική Ένωση η οποία θα έπρεπε να εκπροσωπεί άλλες αρχές και αξίες, έχοντας μάθει από το δικό της εφιαλτικό παρελθόν.

 

Στη σημερινή διάσκεψη έχει καλεστεί να συμμετάσχει η Τουρκία αλλά όχι δυστυχώς η Ελλάδα. Για την Κύπρο προφανώς ούτε λόγος. Την ίδια στιγμή που κάποιοι φαντασιώνονται απομόνωση της Τουρκίας, δυστυχώς η τουρκική πολιτική προελαύνει με πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις σε Λιβύη, Συρία και κορύφωση των προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, τρέχουν να συνεννοηθούν με την Τουρκία και να συντονιστούν.

 

Ελπίζουμε σύντομα να δούμε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, μια ειρηνική πολιτική διαδικασία, κατά την οποία ο λαός της χώρας θα αποφασίσει δημοκρατικά το μέλλον του μακριά από ξένες χειραγωγήσεις και επιβουλές. Ελπίζουμε τέλος και εμείς εδώ στην Κύπρο να αντλήσουμε τα σωστά συμπεράσματα και να παραδειγματιστούμε, κατανοώντας επιτέλους ότι όταν παίζεις τα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών η καταστροφή σε περιμένει στη γωνία.