Μπαίνει ταφόπλακα στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης με τα κυβερνητικά νομοσχέδια δηλώνει με γραπτή της δήλωση η Ελένη Μαύρου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ.

«Τα κυβερνητικά νομοσχέδια που υιοθέτησε χθες η πλειοψηφία της Βουλής, βάζουν οριστικά ταφόπλακα στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης, ο οποίος είχε ιδρυθεί με σκοπό τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων οικογενειών για απόκτηση στέγης.

Σε μια περίοδο που οι άστεγοι αυξάνονται και η απόκτηση στέγης είναι για πολλούς άπιαστο όνειρο, αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τη δυνατότητα του Οργανισμού να χρηματοδοτεί τις μικρομεσαίες οικογένειες με στοχευμένα πακέτα και να προωθεί προγράμματα προσιτής στέγης, με τα νομοθετήματα οριστικοποίησε τη μετατροπή του Οργανισμού σε κρατική τράπεζα.

Πλέον ο Οργανισμός θα παραχωρεί δάνεια όχι με βάση την εισοδηματική δυνατότητα των δανειοληπτών αλλά με βάση την πιστοληπτική δυνατότητά τους. Όσο μικρότερη είναι η ικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει το δάνειο του τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος δανεισμού του.

Η λογική, δηλαδή, της λειτουργίας του Οργανισμού έχει πλήρως αντιστραφεί.

Αν δε αναλογισθούμε τις επιδόσεις των κυβερνώντων στην περίπτωση του Συνεργατισμού και αλλού, δεν είναι καθόλου υπερβολή να προβλέψουμε ότι το μέλλον του Οργανισμού είναι δυσοίωνο, με τις ζημιές να τις πληρώνει και πάλι ο φορολογούμενος πολίτης.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι πλέον δεν έχει απομείνει τίποτα στις μικρομεσαίες οικογένειες να ελπίζουν για κρατική αρωγή στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν στέγη.»