ΑΚΕΛ: Μόνη λύση ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής και εποικισμού της Παλαιστίνης  

epa09193039 A man walks past burned cars following overnight riots between Arab and Jewish residents in Lod, Israel 12 May 2021. Israeli Arab citizens reportedly attacked properties belonging to the Jewish community during a night of heavy riots. EPA/ABIR SULTAN

Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμένει ουδέτερη ούτε να τηρεί στάση ίσων αποστάσεων εξισώνοντας το θύμα με το θύτη, αναφέρει με ανακοίνωση το ΑΚΕΛ.

Η ανακοίνωση:

Δεν νοείται να προσπερνά τα απανωτά εγκλήματα πολέμου, τις πολλαπλές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ εις βάρος άμαχων Παλαιστινίων, ούτε και τον παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το 2007. Δυστυχώς, η ανοχή στην εργολαβική δημιουργία νέων τετελεσμένων που ανατρέπουν σωρεία ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πλαίσιο λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος και η ανοχή στην καθημερινή άσκηση βίας ενάντια στους Παλαιστίνιους από το κράτος του Ισραήλ τροφοδοτούν το φαύλο κύκλο της αιματοχυσίας.

Καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας ενάντια σε αμάχους, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι τα γεγονότα που οδήγησαν στην κλιμάκωση της έντασης και των συγκρούσεων δεν μπορούν να διαστρεβλώνονται: ήρθε μετά από μέρες βίας κατά των Παλαιστινίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, με απαγορεύσεις στην προσέλευσή τους σε ιερούς χώρους λατρείας από τις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατά παράβαση του καθεστώτος των ιερών χώρων στα Ιεροσόλυμα. Ήρθε μετά από συνεχείς προκλήσεις και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια βίαιης εκδίωξης των Παλαιστινίων κατοίκων της συνοικίας Σέιχ Τζάρραχ στα Ανατολικά Ιεροσόλυμα και την εγκατάσταση εποίκων στα σπίτια τους. Ως μέρος του στόχου μετατροπής των Ιεροσολύμων σε αμιγώς εβραϊκή πόλη-«αδιαίρετης» πρωτεύουσας του Ισραήλ- σε συνέχεια της κατοχής από το 1967 των Ανατολικών Ιεροσολύμων.

Ως Κύπριοι, θύματα κατοχής, ξεριζωμού και εποικισμού, δεν ανεχόμαστε την κατοχή και τον εποικισμό της Παλαιστίνης. Ούτε μπορούμε να συμπλέουμε με όσους συγκαλύπτουν αυτά τα εγκλήματα. Για αυτό και το ΑΚΕΛ διερωτάται για τη στάση του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν βρήκε λόγια να καταδικάσει τις προκλήσεις και τη βία κατά των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, ούτε τις επιδρομές των ισραηλινών βομβαρδιστικών στη Γάζα.  Ενώ  ακόμη και ο Ευρωπαίος Επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής, παρότι επιχείρησε να τηρήσει στάση ίσων αποστάσεων, παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι το Ισραήλ ελέγχεται για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η μετατροπή μας σε τυφλό υποστηρικτή του Ισραήλ μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει∙ περιλαμβανομένης της απώλειας υποστήριξης στο δικό μας αγώνα ενάντια στην τουρκική κατοχή και τον εποικισμό.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την ολόπλευρη αλληλεγγύη του προς τον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό και επαναλαμβάνει πως η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να τον υπερασπιστεί άμεσα. Μοναδική λύση για να ζήσουν ειρηνικά Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι και να υπάρξει ειρήνευση στην πολυτάραχη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι ο άμεσος τερματισμός της Ισραηλινής κατοχής και του εποικισμού, η  άμεση αναγνώριση ανεξάρτητου βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.