ΑΚΕΛ: Μπροστά για ακρίβεια και στήριξη της οικονομίας

Σειρά πρωτοβουλιών και κατάθεση στοχευμένων προτάσεων μετά από συναντήσεις με επιχειρηματικούς φορείς και συνδέσμους καταναλωτών

Το ΑΚΕΛ μπαίνει ξανά μπροστά με στοχευμένες προτάσεις για στήριξη της οικονομίας και των νοικοκυριών, καθώς και για αντιμετώπιση των συνεπειών εξαιτίας της αύξησης των τιμών σε πρώτες ύλες, βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έστειλε επιστολή σε επιχειρηματικούς φορείς και συνδέσμους καταναλωτών, με τους οποίους πραγματοποίησε συναντήσεις το προηγούμενο διάστημα, ενημερώνοντάς τους για τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει το κόμμα για στήριξη της οικονομίας και συγκράτηση της ακρίβειας. Συγκεκριμένα, στην επιστολή επισημαίνονται τα ακόλουθα:

•  Η πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ στη Βουλή για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από το 19% στο 9%, για όσο χρονικό διάστημα αυτό απαιτείται λόγω της κρίσης και της ακρίβειας. Όπως επισημαίνεται, η πρόταση εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή, αλλά η εφαρμογή της παραμένει σε εκκρεμότητα, επειδή ο ΠτΔ έκανε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σημειώνεται επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει αναλάβει τη δέσμευση ότι η μείωση του ΦΠΑ θα παραμείνει σε ισχύ ενόσω επικρατούν οι σημερινές συνθήκες.

• Η πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε στη Βουλή για διεύρυνση της δυνατότητας επιβολής πλαφόν στα καύσιμα, ώστε να μην περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται αισχροκέρδεια, αλλά να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι λόγοι, όπως η ανάγκη για προστασία των καταναλωτών.

• Η πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε στη Βουλή για τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα (επιβολή ΦΠΑ πάνω στον ειδικό φόρο κατανάλωσης), ώστε να μειωθούν οι τιμές.

• Η πρόταση για τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης, ώστε να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος.

• Το ολοκληρωμένο υπόμνημα προτάσεων που κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ στον Υφυπουργό Τουρισμού για αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην τουριστική βιομηχανία.

• Την πρόταση που κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ προς την κυβέρνηση για συνέχιση της στοχευμένης στήριξης από το κράτος στους κλάδους και τους τομείς της οικονομίας που πλήττονται από τις κυρώσεις.

• Την πρόταση όπως η κυβέρνηση απευθυνθεί στην ΕΕ για επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης προς την Κύπρο και για στοχευμένες κυρώσεις, ώστε να προστατευθούν οι οικονομίες των κρατών – μελών και της ίδιας της ΕΕ.

Φαύλος κύκλος

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ προειδοποιεί ότι χωρίς τη άμεση λήψη μέτρων, η οικονομία και η κοινωνία θα οδηγηθούν σε φαύλο κύκλο.

Όπως υποδεικνύεται, «χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων το ήδη περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει τα βασικά αγαθά, ενώ παράλληλα η μείωση της κατανάλωσης θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της συνολικής παραγωγής στην κυπριακή οικονομία». Επισημαίνεται επίσης ότι «η μείωση της κατανάλωσης έχει αλυσιδωτές συνέπειες στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν τη μείωση του κύκλου εργασιών τους και τη σοβαρή αύξηση των λειτουργικών εξόδων».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.