ΑΚΕΛ: Να ελεγχθούν διπλά όσοι έκαναν πλάτες στη βουλή για τις τράπεζες


Τη βεβαιότητα ότι οι έρευνες για ευνοϊκή μεταχείριση βουλευτών στο θέμα των Δανείων θα καταδείξουν ότι οι βουλευτές δεν έτυχαν τέτοιας μεταχείρισης, ή αν αυτό έγινε αφορά ελάχιστες περιπτώσεις, εξέφρασε στον Άστρα ο πρόεδρος της Βουλής.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση σημείωσε ότι αντί να επικεντρωθούμε στα όσα αποδεδειγμένα προκύπτουν από τις ερευνητικές επιτροπές, στοχεύουμε τους βουλευτές. Διερωτήθηκε μάλιστα αν βολεύει να συζητείται θέμα βουλευτών αντί το θέμα των όσων εμπλέκονται στα θέματα αυτά.

Όσον αφορά την εισήγηση να προστεθούν κι άλλα ονόματα στη λίστα διερεύνησης, ο κ. Συλλούρης απέρριψε ότι υπάρχει σκοπιμότητα με στόχο να περιπλεχθεί το θέμα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι με τον ίδιο τρόπο που γίνεται ο έλεγχος για τον πρώην Συνεργατισμό, θα πρέπει να γίνει και με τις τράπεζες, αν αυτό είναι δυνατό. Τα 161 άτομα που εξετάζονται για τον Συνεργατισμό, είπε, πρέπει να εξεταστούν και για τις τράπεζες, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει. Αν εξευρεθούν κι άλλα εμπλεκόμενα άτομα, πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης, αυτά δεν θα πρέπει να προστεθούν στα 161 αλλά θα πρέπει να συσταθεί άλλη ομάδα.

Σήμερα συνεδριάζει ξανά η ad hoc επιτροπή με τον κ. Συλλούρη να δηλώνει ότι αυτό εισηγήθηκαν κι άλλα μέλη της Επιτροπής.

 

Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει υπέρμετρη διόγκωση του καταλόγου για τα άτομα που θα διερευνηθούν για ευνοϊκή μεταχείριση στα δάνεια τους, τόνισε ο Άριστος Δαμιανού.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα συντελείται από το προεδρικό και τον ΔΗΣΥ μια προσπάθεια διπλής μετατόπισης του θέματος. Υπενθύμισε ότι με βάση το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ως υπαίτιοι καταγράφονται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς και ο τέως υπουργός Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, αλλά τίποτε δεν έγινε.

Τώρα, πρόσθεσε, γίνεται προσπάθεια να στοχοποιηθεί το κοινοβούλιο. Υπέδειξε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν διπλά όσοι βουλευτές και υπουργοί έκαναν πλάτες στις τράπεζες όταν ψήφιζαν τις νομοθεσίες για τη διαχείριση των δανείων των πολιτών.

Συνεπώς, συμπλήρωσε ο κ. Δαμιανού, το να συζητάς σήμερα θέμα μόνο για βουλευτές αλλά και για διεύρυνση του καταλόγου, αυτό αποσκοπεί στη μετατόπιση του θέματος αλλά και στη συγκάλυψη των εμπλεκομένων.

Υπογράμμισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ ήταν εναντίον της διάλυσης του συνεργατισμού και στην ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιοι βουλευτές αλλά και πρόσωπα που βρίσκονται στη δημόσια σφαίρα έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης για τα δάνεια τους και όλα πρέπει να διερευνηθούν με διαφάνεια, δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης. Πρόσθεσε ότι μετά τη διερεύνηση των 161 ατόμων, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μοντέλο αξιολόγησης των κρατικών αξιωματούχων. Σε ότι αφορά το αν θα πρέπει να δοθούν τα ονόματα στη δημοσιότητα, ο κ. Μαυρίδης απάντησε, όλα στο φως.

 

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News