ΑΚΕΛ: Να επικεντρωθούμε στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων – Παράνομες ενέργειες του «υπουργού εξωτερικών»

Απαράδεκτες και καταδικαστέες οι ενέργειες Οζερσάι για την Αμμόχωστο.Να επικεντρωθούμε στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ 

Η ανακοίνωση:

Είναι απόλυτα κατανοητή η οργή και η αγανάκτηση των Αμμοχωστιανών για τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι που δρομολογεί τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Οι ενέργειες αυτές συνιστούν ωμή παραβίαση των Ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑ του ΟΗΕ τα οποία ορίζουν ως απαράδεκτες τις όποιες «απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους» και ζητούν παράδοση της περίκλειστης πόλης στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Tο ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για τους τεράστιους κινδύνους να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα από την κατοχική δύναμη. Είναι αποδεδειγμένο, σε όλη την ιστορία του Κυπριακού, ότι το παρατεταμένο διαπραγματευτικό κενό σε συνδυασμό με αποενοχοποίηση της Τουρκίας και επίρριψη ευθυνών και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την κατοχική δύναμη να δημιουργεί νέα τετελεσμένα. Αυτό συνέβη στην περίπτωση των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό συμβαίνει και τώρα με το Βαρώσι.

Είναι δικαιολογημένη και οφειλόμενη η αντίδραση μας σε αυτές τις προκλήσεις. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι να αναζητούμε τρόπους εκ των υστέρων αντίδρασης στα τετελεσμένα που δημιουργεί κάθε φορά η Τουρκία και η ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα, αλλά να ακολουθούμε μια πολιτική που δεν επιτρέπει ή τουλάχιστον δυσκολεύει την Τουρκία να προκαλεί τετελεσμένα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτραπούν οι σχεδιασμοί Τατάρ-Οζερσάι είναι να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό με προοπτική επιτυχούς κατάληξη. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Σημειώνουμε άλλωστε ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά ακόμα και ο χάρτης για το εδαφικό που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, διασφαλίζουν το Βαρώσι για τους νόμιμους κατοίκους του. Άλλωστε, στόχος του Οζερσάι με αυτές τις ενέργειες είναι να τορπιλίσει τις προσπάθειες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.