ΑΚΕΛ για νέα μέτρα: Η κυβέρνηση καταχράται την υπευθυνότητα και την υπομονή των πολιτών

Το ΑΚΕΛ ενημερώνει πως μελετά τρόπους θεσμικού ελέγχου που να θέτουν φραγμό  στις «υπερεξουσίες της κυβέρνησης σε σχέση με ορισμένα από τα διατάγματα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει σύσκεψης με το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ).

 

Η κυβέρνηση καταχράται την υπευθυνότητα και την υπομονή των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων και τα νέα μέτρα δεν βασίζονται στις επιστημονικές υποδείξεις αλλά σε πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, αναφέρει με ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από τους πολίτες.

 

«Για ένα χρόνο τώρα, η κυπριακή κοινωνία έδειξε τεράστια υπευθυνότητα προς τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα ενάντια στην πανδημία. Έδειξε υπομονή ακόμα και προς τα δυσανάλογα, πρόχειρα και αντιφατικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σε διάφορες περιπτώσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο και το ΑΚΕΛ, παρά τις επιμέρους διαφωνίες και ενστάσεις του, στήριξε την προσπάθεια και κάλεσε τους πολίτες να σεβαστούν τα μέτρα, γιατί ακριβώς ιεραρχούμε την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία πάνω από όλα».

Όπως τονίζει το ΑΚΕΛ, οι όποιοι περιορισμοί σε δικαιώματα και ελευθερίες, επιτρέπονται, σε τέτοιες συνθήκες, μόνο όταν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα και η αναλογικότητά τους.

«Αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Εντούτοις, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ επιμένει σε δυσανάλογους και παρατεταμένους περιορισμούς στα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, σε μέτρα που δεν συμβάλλουν στην αναχαίτιση της πανδημίας παρά μόνο εξουθενώνουν τις αντοχές των πολιτών. Η συνεχιζόμενη καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων, παρά τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα».

«Το ΑΚΕΛ είχε καλέσει εξαρχής την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις εξουσίες που έχει για έκδοση διαταγμάτων με φειδώ και με προσήλωση στην αρχή της αναλογικότητας, κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει. Ξεκαθαρίζουμε προς την κυβέρνηση ότι ήδη μελετούμε τρόπους θεσμικού ελέγχου που να θέτουν φραγμό  στις υπερεξουσίες της κυβέρνησης σε σχέση με ορισμένα από τα διατάγματα για την πανδημία. Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να ενεργήσει αποφασιστικά στο μεγάλο ζήτημα των εμβολιασμών, οι οποίοι προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Παρά τις δεδομένες δεσμεύσεις που υπάρχουν έναντι της ΕΕ, έχουμε κάθε δικαίωμα ως χώρα να απευθυνθούμε σε άλλες πηγές και να ζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις για την προστασία του κυπριακού λαού».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.