ΑΚΕΛ: Ο ΔΗΣΥ βολεύει ημετέρους στην ΕΦ και διαλύει τα πάντα

Ως ΑΚΕΛ δηλώνουμε ξεκάθαρα, ότι όλα αυτά που συμβαίνουν, είναι άκρως προκλητικά και επικίνδυνα τονίζει σε γραπτή  του δήλωση ο  βουλευτής του  ΑΚΕΛ, Κώστα Κώστα, αναφορικά με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για ακύρωση των τελευταίων προαγωγών στο βαθμό του ταξιάρχου.


«Το Διοικητικό Δικαστήριο με απόφαση του στις 8/12/20, ακύρωσε την κρίση του Ανώτερου Συμβουλίου Κρίσεων στις 6/5/20, για πρόωρη αποστράτευση ενός συνταγματάρχη, συμπαρασύροντας σε ακύρωση την προαγωγή 4 ταξιαρχών.

Το Διοικητικό Δικαστήριο στην απόφαση του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
‘Απλή εξέταση των πρακτικών του Ανώτερου Συμβουλίου Κρίσεων, καταδεικνύει τη μη συμμόρφωση του Συμβουλίου με τα όσα επιτάσσονται εκ του σχετικού Κανονισμού, αφού τα όσα καταγράφονται, συνιστούν απλή επανάληψη του κανονιστικού πλαισίου, χωρίς να παρατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα εξατομικευμένα.’
‘Πουθενά όμως δεν εντοπίζονται τα στοιχεία αυτά, ούτε περιγράφονται στα επίδικα πρακτικά, αλλά ούτε και περιέχονται στο Τεκμήριο 1 που κατατέθηκε κατά το στάδιο των προφορικών διευκρινίσεων.’
‘Εξέταση των πρακτικών του Ανώτερου Συμβουλίου Κρίσεων, δεν αποκαλύπτει τους λόγους δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους οι καθ` ων η αίτηση οδηγήθηκαν στην επίδικη απόφαση.’

Υπενθυμίζουμε ότι, στις 13/3/2020, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις προαγωγές ταξιαρχών στο βαθμό υποστρατήγου, καταγγείλαμε με το πιο έντονο τρόπο και με λεπτομέρειες, την προσπάθεια για προαγωγή συνταγματαρχών στο βαθμό του ταξιάρχου, στη βάση της πάγιας διαταγής του με αριθμό: 4-21/18. Επαναλαμβάνουμε, ότι η διαταγή αυτή είναι παράνομη γιατί ο κανονισμός 27(7) του ‘Περί Στρατού της Δημοκρατίας Κανονισμοί’, καθορίζει ότι ο χρόνος διοικήσεως αποκτάται σε στρατιωτικές μονάδες της Εθνικής Φρουράς.


Ως Κόμμα, είχαμε ζητήσει στις 3 συνεδρίες της Επιτροπής Άμυνας και στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, το οποίο αποτελούσε μέρος του ευρύτερου πολιτικού σχεδιασμού για εξυπηρέτηση ημετέρων, με το πιο έντονο τρόπο να αποσύρει τη πάγια διαταγή και να μην προχωρήσει σε αναξιοκρατικές ενέργειες, αδικώντας κάποιους και ευνοώντας κάποιους άλλους, για να σταματήσει και ο αναβρασμός στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

Στις 6/5/20, το Υπουργείο Άμυνας, προχώρησε στις κρίσεις των συνταγματαρχών, για τις αποστρατεύσεις και προαγωγές στο βαθμό του ταξιάρχου, ρίχνοντας στο κάλαθο των αχρήστων, τις απεγνωσμένες εκκλήσεις μας για αξιοκρατία και μη λαμβάνοντας το μήνυμα από την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, για απόρριψη του φωτογραφικού νομοσχεδίου του. Προχώρησε σε αναξιοκρατικές κρίσεις, οι οποίες ευνόησαν υμέτερους και αδίκησαν ικανότατους αξιωματικούς αφού κρίθηκαν συνταγματάρχες για ταξίαρχοι, με χρόνο διοίκησης όχι σε μονάδες αλλά σε γραφεία, στη βάση της παράνομης διαταγής και αποστρατεύθηκαν ικανότατοι συνταγματάρχες και ταξίαρχοι.
Όταν ως Κόμμα φωνάζαμε για τις τροποποιήσεις των Κανονισμών για τις προαγωγές των αξιωματικών πριν 3 χρόνια και ότι κάποιες πρόνοιες τους μπορούν να μετατραπούν σε εργαλεία αναξιοκρατίας, δεν μας άκουε κανένας.

Εδώ και 3 χρόνια φωνάζουμε ότι, θα πρέπει οπωσδήποτε να θεσμοθετηθούν μετρήσιμα κριτήρια αναφορικά με τις κρίσεις, για να σταματήσουν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα.


Και δεν φτάνει που το Υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου έχει παρανομήσει, έχουμε πληροφορηθεί ότι, στις 10/12 το Υπουργείο Άμυνας επανέφερε στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς τον συνταγματάρχη που δικαιώθηκε από το δικαστήριο και ψες 11/12, την επομένη δηλαδή μέρα, ο Υπουργός Άμυνας συγκάλεσε εκτάκτως Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων και τον αποστράτευσε και πάλι! Έγραψαν δηλαδή στα παλιά τους τα παπούτσια και την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου μέσα σε 24 ώρες!

Ως ΑΚΕΛ δηλώνουμε ξεκάθαρα, ότι όλα αυτά που συμβαίνουν, είναι άκρως προκλητικά και επικίνδυνα. Στη προσπάθεια τους οι κυβερνώντες να βολέψουν ημετέρους, δεν διστάζουν να διαλύσουν τα πάντα, με αποτέλεσμα να καταρρακωθεί το ηθικό των αξιωματικών κάθε βαθμίδας και να προκαλείται απίστευτη αναστάτωση στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.
Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και έχουμε ως κόμμα ζητήσει την άμεση, έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής για συζήτηση των απαράδεκτων αυτών εξελίξεων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.