Οι προκλησεις Ερντογάν-Τουρκίας να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, με σταθερές και ξεκάθαρες θέσεις τονιζει σε δήλωση  του ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Για ακόμα μια φορά ο Τούρκος Πρόεδρος με δηλώσεις του προκαλεί και στέλνει απαράδεκτα μηνύματα ενόψει της προσπάθειας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες θέσεις Ερντογάν των τελευταίων ημερών.

Η πολιτική και η στρατηγική της Τουρκίας δεν θα αντιμετωπιστεί βέβαια μόνο με δηλώσεις καταδίκης. Η Τουρκία προσπαθεί και δημιουργεί τετελεσμένα στην ΑΟΖ μας και στην Κύπρο, γιατί το κλίμα διεθνώς δυστυχώς την ευνοεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στο τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και στην τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν καταδικάζονται, ούτε καν υποδεικνύονται οι τουρκικές προκλήσεις.

Η τουρκική πολιτική για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται σύνεση, σταθερότητα και ξεκάθαρες θέσεις. Απόλυτη προσήλωση στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και ξεκαθάρισμα ότι δεν συζητούμε οποιαδήποτε άλλη μορφή λύσης, όπως επιδιώκει η Τουρκία. Ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι στηρίζουμε τις μέχρι σήμερα επιτευχθείσες συγκλίσεις. Ξεκάθαρη θέση ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, με βάση τη διαδικασία που ίσχυσε στο Κρανς Μοντανά, από εκεί που έμεινε η διαπραγμάτευση. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί η τουρκική στρατηγική και πολιτική.

Οι παλινωδίες επιτρέπουν στην Τουρκία να εγείρει «νέες ιδέες» και να δημιουργεί τετελεσμένα. Και σίγουρα δεν είναι επιλογή η υιοθέτηση από την πλευρά μας των τουρκικών επιδιώξεων για αποκήρυξη της ΔΔΟ και υιοθέτηση της επιλογής των δύο κρατών, κάτω από το κάλυμμα μεγαλόστομων διακηρύξεων και ψευδοπατριωτικών λόγων.