Ανακοίνωση εξήγγειλε το ΑΚΕΛ με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για το πόρισμα της διοικητικής έρευνας σχετικά με τη διαρροή των θεμάτων για τις εξετάσεις διορισίμων εκπαιδευτικών.

Αυτούσια η ανακοίνωση


Σοβαρά ζητήματα προκύπτουν από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού σε σχέση με το πόρισμα της διοικητικής έρευνας για το πρωτοφανές θέμα της διαρροής των θεμάτων για τις εξετάσεις διορισίμων εκπαιδευτικών.
 
Οι εξετάσεις που διοργάνωνε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ήταν για χρόνια η κορωνίδα, το καμάρι του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η διαρροή των θεμάτων στις συγκεκριμένες εξετάσεις υπονόμευσε την αξιοπιστία, αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο των εξετάσεων. Δεν έχει δοθεί καμία απάντηση για το πώς ένα σύστημα, το οποίο έχει σωρεία ασφαλιστικών δικλείδων στους κανονισμούς και στη νομοθεσία, κατέρρευσε; Γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε ανάλογο ανθρώπινο λάθος; Δεν δίνεται καμία απάντηση, αν στο βωμό της προεκλογικής εκμετάλλευσης της μεταρρύθμισης, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενήργησε με πρωτοφανή προχειρότητα, ανετοιμότητα και ανοργανωσιά.

Ο Υπουργός Παιδείας έχει εξαιρέσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από την έρευνα.

Η δική μας άποψη ήταν και είναι ότι πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας να διορίσει ερευνητική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει όλους και όλα. Δυστυχώς ο Υπουργός Παιδείας επέλεξε την εύκολη λύση της διοικητικής έρευνας. Υπάρχουν μεγάλες πολιτικές και άλλες ευθύνες οι οποίες και πρέπει να αποδοθούν αλλά και να αναληφθούν.

Δεύτερο φιάσκο μετά το πρωτόγνωρο της διαρροής των θεμάτων, ήταν η δημιουργία και η συντήρηση μέχρι και χθες από μέρους του κ. Αναστασιάδη και της κυβέρνησής του, του μυθεύματος περί «σαμποτάζ». Αυτό το ψέμα δημιουργήθηκε και συντηρήθηκε σκόπιμα για να μετατοπιστούν ευθύνες από τις πλάτες των κυβερνώντων και να δαιμονοποιηθούν η κριτική και οι διαφωνίες στους πρόχειρους χειρισμούς των κυβερνώντων.
 
Η ουσία του πρωτοφανούς περιστατικού με τις εξετάσεις, η εγκυρότητα των οποίων όπως φαίνεται θα κριθεί πλέον στα δικαστήρια, είναι απλή: οι κυβερνώντες για να στήσουν ένα προεκλογικό σόου με τις εξετάσεις έσπευσαν πρόχειρα, απροετοίμαστα και βιαστικά να τις οργανώσουν. Με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα να καταλήξει σε φιάσκο. Αφήνοντας πίσω του τη θυματοποίηση χιλιάδων υποψηφίων εκπαιδευτικών. Τη θυματοποίηση των κόπων και των προσπαθειών των ιδίων και των οικογενειών τους. Την καρατόμηση των ονείρων και των επιδιώξεών τους.