ΑΚΕΛ: Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί γιατί η ε/κ πλευρά διεθνώς έχει πρόβλημα αξιοπιστίας

«Πώς ερμηνεύει ο καθένας στο εσωτερικό τα σημειώματα του ΟΗΕ για τις συναντήσεις στο Κραν Μοντανά δεν έχει και τόση σημασία. Η καθοριστική σημασία βρίσκεται στο πώς ο ΟΗΕ και ο Γενικός του Γραμματέας αξιολογούν την παρουσία των εμπλεκομένων μερών στο Κραν Μοντανά», επισημαίνει το ΑΚΕΛ σε χθεσινή του ανακοίνωση σε σχέση με τις δηλώσεις Νίκου Αναστασιάδη για το θέμα αυτό.

«Ο κ. Γκουτέρες στην Έκθεσή του μετά το Κραν Μοντανά καθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνυπεύθυνο για την απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας για λύση και, την ίδια ώρα, επαινεί τις εγγυήτριες δυνάμεις, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, για τη στάση τους. Άλλωστε, ακόμα και τα σημειώματα που και σήμερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ποσώς δεν επιβεβαιώνουν το αφήγημα του Προέδρου σχετικά με τη συζήτηση για τον τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Αντίθετα!

Όταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θεωρεί τον Ν. Αναστασιάδη συνυπεύθυνο για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, εκτίμηση πίσω από την οποία στοιχίζεται η διεθνής κοινότητα, τότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά διεθνώς έχει πρόβλημα αξιοπιστίας και πειστικότητας, όπως άλλωστε διαπιστώνει ο διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης. Αντί λοιπόν ο Ν. Αναστασιάδης μέσω μονολόγων στο εσωτερικό να αναζητεί δικαίωση, ας απαντήσει επιτέλους:

Γιατί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επιρρίπτει την ευθύνη για την αποτυχία στο Κραν Μοντανά στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και όχι στην Τουρκία;
Γιατί δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει το αφήγημα του ΟΗΕ για το Κραν Μοντανά, ούτε τότε αλλά ούτε και αργότερα;

Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά διεθνώς δεν πείθει και δεν έχει αξιοπιστία, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία προκαλεί και παρανομεί σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ;» διερωτάται το ΑΚΕΛ.

 

Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ απαντώντας στο ΑΚΕΛ σημειώνει ότι αυτό «συνεχίζει να βάλλει απερίσκεπτα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και επί της ουσίας κατά της πλευράς μας, αφήνοντας την Τουρκία στο απυρόβλητο για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά και αποκαλύπτονται και από τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Δεν είναι η πρώτη φορά δυστυχώς που το ΑΚΕΛ επιλέγει αυτό το δρόμο. Ειδικά όταν διαφαίνεται σε όλη την έκταση ότι ξεκάθαρη πρόθεση της Τουρκίας ήταν, μεταξύ άλλων η μόνιμη παρουσία στρατευμάτων αλλά και η διαιώνιση των εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων, η τακτική του ΑΚΕΛ να προσπαθεί να ενοχοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματικά δημιουργεί απορία ως προς το τι αποσκοπεί. Τη διάρρηξη του εσωτερικού μετώπου και τη ρήξη ταυτόχρονα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών; Τα όσα καταγράφονται στα έγγραφα αποτελούν από μόνα τους την καλύτερη απάντηση σε όσους για εσωτερική κατανάλωση και μόνο, και μάλιστα στο ύψιστο των θεμάτων, επιλέγουν το δρόμο της ανέξοδης κριτικής. Δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο εχθρός και αυτό οφείλουν πια να το καταλάβουν στο ΑΚΕΛ».

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.