ΑΚΕΛ: Ο Πρόεδρος κάνει το συνήγορο του Νεντανιάχου και του Τραμπ

Τελ-Αβίβ, Ισραήλ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναγορεύεται σε Επίτιμο Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο IDC της πόλης Herzilya. // Tel-Aviv, Israel The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, is proclaimed and presented by the IDC University of the city of Herzilya with an Honorary Phd.


O Πρόεδρος Αναστασιάδης από το Ισραήλ όπου βρίσκεται καταδίκασε τις «επιθέσεις κατά του Κράτους του Ισραήλ που απειλούν την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της χώρας είτε από τρομοκρατικές οργανώσεις είτε από κράτη που υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα αυτές τις οργανώσεις». Πρόκειται για ανάλογες δηλώσεις με αυτές στις οποίες είχε προβεί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ το 2016 προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο με τους Παλαιστίνιους.

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του, υπενθυμίζεει στον Πρόεδρο και την κυβέρνηση ότι το Κράτος του Ισραήλ είναι δύναμη κατοχής στην Παλαιστίνη και στα συριακά Υψώματα Γκολάν.

«Εποικίζει συστηματικά τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και σειράς Ψηφισμάτων και Αποφάσεων του ΟΗΕ. Ευθύνεται για το Τείχος της Ντροπής, το οποίο καταδικάστηκε και με γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Εφαρμόζει πολυετή αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας με ανυπολόγιστες ανθρωπιστικές συνέπειες, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των εκκλήσεων του ΟΗΕ. Ευθύνεται για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. κατεδαφίσεις σπιτιών αλλά και κτισμάτων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ. συλλήψεις και φυλακίσεις εκατοντάδων παιδιών όπως τεκμηρίωσε σε εκθέσεις της και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τέλος, το Ισραήλ διαθέτει εδώ και δεκαετίες πυρηνικό οπλοστάσιο ενώ είναι από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που δεν είναι μέρος της Συνθήκης του ΟΗΕ για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων».

Αν δεν ήθελε να αναφερθεί σε αυτές τις πραγματικότητες ο Πρόεδρος, θα έπρεπε τουλάχιστον να περιοριστεί στις θέσεις αρχών που είχε η Κυπριακή Δημοκρατία για δεκαετίες στο Μεσανατολικό. Θα έπρεπε να υποστηρίξει τη λύση του προβλήματος στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ που προνοούν για δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967, δίπλα στο Ισραήλ. Η Κύπρος δεν έχει κανένα συμφέρον να κάνει το συνήγορο του Νετανιάχου και του Τραμπ ούτε να υποσκάπτει τη δική της αξιοπιστία όταν επικαλείται το διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Κύπρος έχει συμφέρον να κτίζει και να εμβαθύνει τις διεθνείς της σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής και του κόσμου στη βάση του διεθνούς δικαίου.