ΑΚΕΛ: Ο Πρόεδρος οφείλει να πει το mea culpa στο λαό

  • Πολιτικές ευθύνες επιρρίπτει η αντιπολίτευση στον Πρόεδρο για το διορισμό Ρ. Ερωτοκρίτου

Ανέβασε τους τόνους η αντιπολίτευση μετά την απόφαση καταδίκης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και των άλλων τριών προσώπων για την υπόθεση Providencia. Το ΑΚΕΛ διά του εκπροσώπου του, Στέφανου Στεφάνου, τονίζει ότι δεν αρκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκφράζει σεβασμό προς την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά οφείλει, αναφέρει, προς την κοινωνία και τους πολίτες ένα mea culpa.

Οι ευθύνες για τη δικαστική εξέλιξη βαραίνουν πρωτίστως τον τέως βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος δεν στάθηκε στο ύψος της ευθύνης που απορρέει από το αξίωμά του, επισημαίνει ο Στέφανος Στε

φάνου, δεικνύοντας ότι αυτή βαραίνει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τον διόρισε εκφράζοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην ευθυκρισία και την ακεραιότητά του.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος προσπάθησε να δικαιολογηθεί, υποστηρίζοντας ότι επί της διακυβέρνησης Αναστασιάδη προσήχθησαν ενώπιον των δικαστηρίων πολλές υποθέσεις διαφθοράς και σκανδάλων.

Η υπόθεση του τέως Γενικού Εισαγγελέα έκλεισε με την απόφαση της δικαιοσύνης, ωστόσο εκκρεμεί η ηθική και πολιτική πτυχή που αφορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών.

Η δικαιοσύνη στην Κύπρο λειτουργεί, ήταν η λακωνική δήλωση του εκπροσώπου του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Μιχάλη Σοφοκλέους.

 

Είχαν κίνητρο να συνωμοτήσουν

Προσωπικό ενδιαφέρον του Ρ. Ερωτοκρίτου εντοπίζει το δικαστήριο

Η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου για καταδίκη του παυθέντος βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και των άλλων τεσσάρων προσώπων για την υπόθεση της Providencia φαινόταν προδιαγεγραμμένη από τα πρώτα στάδια της ανάγνωσης της πολυσέλιδης απόφασης από το τριμελές δικαστήριο. Κομβικό στοιχείο στο περιεχόμενο της καταδικαστικής απόφασης, η ανάδειξη ύπαρξης προσωπικού ενδιαφέροντος του τέως βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για την υπόθεση της Providencia, κάνοντας αναφορά για το ενδιαφέρον του να χειριστεί ο ίδιος την υπόθεση. Στην απόφαση του δικαστηρίου τονίζεται ότι ενώ δύο Γενικοί Εισαγγελείς, οι Πέτρος και Κώστας Κληρίδης έκριναν ότι δεν συνέτρεχε λόγος για διώξεις σχετικές με την Providencia, εντούτοις ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου τροχιοδρόμησε διαδικασίες προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή της προώθησης διώξεων, χωρίς οποιαδήποτε ενημέρωση του Γενικού Εισαγγελέα. Ενισχύοντας την επιχειρηματολογία του το δικαστήριο επισημαίνει ότι ο τέως βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις για την υπόθεση με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Στη μακροσκελή απόφασή του το Κακουργιοδικείο τονίζει ότι ο κ. Ερωτοκρίτου δεν τήρησε τους όρους που του ετέθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, για να αναλάβει το χειρισμό των ποινικών υποθέσεων που εξέταζε η Νομική Υπηρεσία. Το δικαστήριο έκρινε ότι τα όσα συνέβησαν στην υπόθεση δεν θα ήταν δυνατόν να ήταν όλα συμπτώσεις, καθώς τόσο ο Ρ. Ερωτοκρίτου όπως και ο τέταρτος κατηγορούμενος Παναγιώτης Νεοκλέους είχαν κίνητρο για να συνωμοτήσουν. Απεφάνθη ότι ο παυθείς βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και εταιρείες συμφερόντων του επρόκειτο να αποκομίσουν όφελος από την απόφαση του δικηγόρου Π. Νεοκλέους, νομικού συμβούλου της πρώην Λαϊκής, να μην καταχωρήσει εμφάνιση στην αγωγή που άσκησε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, εκδίδοντας την απόφαση υπέρ του. Είναι αντίθετο στην ανθρώπινη λογική αναφέρθηκε από το δικαστήριο ότι μια σειρά από ημερομηνίες και συναντήσεις έγιναν τυχαία, καθώς εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ”θα μιλούσαμε για το άκρον άωτον της σύμπτωσης”, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Δεύτερο κομβικό στοιχείο στην απόφαση είναι το γεγονός ότι οι μάρτυρες κατηγορίας κρίθηκαν αξιόπιστοι με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον βασικό μάρτυρα της υπόθεσης, Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Από τα αρχικά στάδια της ανάγνωσης της απόφασης το Τριμελές Δικαστήριο είχε δείξει συγκεκριμένα δείγματα γραφής κρίνοντας ότι δεν είχε πεισθεί από τα λεχθέντα του κ. Ερωτοκρίτου ενώπιον του σώματος, στον οποίο μάλιστα απέδωσε τάσεις υπεκφυγής, παλινδρόμησης και στρεψοδικίας.

 

 

Η εμπλοκή Μ. Κυριακού

Kyriakoum[1]
Τις πλείστες ενέργειες, προσθέτει, για την υπόθεση providencia, προωθούσε η μ. Κυριακού, ενημερώνοντας τον ανδρέα νεοκλέους.
Στην απόφασή του το δικαστήριο απορρίπτει ουσιαστικά την επιχειρηματολογία του δικηγόρου της εταιρείας Α. Νεοκλέους ΔΕΠΕ ότι η συνωμοσία για την οποία κατηγορούνται τα τέσσερα πρόσωπα δεν μπορεί να γίνει από νομικό, αλλά φυσικό πρόσωπο ως ο ιθύνων νους.

Στην αγόρευσή του ο κ. Γ. Γεωργίου είχε υποστηρίξει πως αν η θέση της Κατηγορούσας Αρχής είναι ότι είναι ο Ανδρέας και όχι ο Παναγιώτης Νεοκλέους ο ιθύνων νους της εταιρείας, τότε οι ενέργειες του κατηγορουμένου στην υπόθεση δεν μπορούν να αποδώσουν ποινική ευθύνη στην εταιρεία και η εταιρεία πρέπει να αθωωθεί. Το δικαστήριο απεναντίας ξεκαθάρισε ότι ο ιθύνων νους δεν αποκλείει ”συνάθροιση διάνοιας” σ’ ένα ή περισσότερα πρόσωπα και τόνισε ότι ο Ανδρέας Νεοκλέους ήταν ένας εξ εκείνων που κρίθηκαν ως ιθύνων νους. Τις πλείστες ενέργειες, προσθέτει, για την υπόθεση Providencia, προωθούσε η Μ. Κυριακού, ενημερώνοντας τον Ανδρέα Νεοκλέους.

 

Πειθαρχικό για να εξετάσει ανάκληση  των δικηγορικών αδειών

Με ανάκληση της δικηγορικής τους άδειας κινδυνεύουν οι δικηγόροι που κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση με τον πρώην βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Νομικοί κύκλοι δήλωσαν στον «Αστρα» ότι το πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου, του οποίου προεδρεύει ο Γενικός Εισαγγελέας, θα αποφασίσει για το μέλλον των συγκεκριμένων δικηγόρων όσον αφορά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Οπως ανέφεραν, σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας δικηγορικής εταιρείας, οι νομικοί που εργοδοτούνται σε αυτήν, και είναι υπεύθυνοι για σειρά υποθέσεων, μπορούν να συνεχίσουν να ασχολούνται με τη μάχιμη δικηγορία είτε ως μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα ή να προχωρήσουν στη σύσταση άλλης εταιρείας.

Η εξέταση της πειθαρχικής πτυχής της υπόθεσης αναμένεται μετά και την ανακοίνωση των ποινών από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο. Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκρινε ένοχους για τις κατηγορίες της διαφθοράς, δωροδοκίας, δωροληψίας και συνωμοσίας τους: Ρίκκο Ερωτοκρίτου, Παναγιώτη Νεοκλέους, Ανδρέα Κυπρίζογλου και τη νομική εταιρεία Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ. Στο μεταξύ στις 17 Φεβρουαρίου αναμένεται να προσέλθουν οι δικηγόροι των ενόχων για να αγορεύσουν σε σχέση με το μετριασμό της ποινής. Στη συνέχεια θα οριστεί ημερομηνία κατά την οποία θα απαγγελθούν ποινές, οι οποίες βάσει των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις ένοχοι επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι επτά έτη.

Σε καλύτερη θέση από τους τέσσερις βρίσκεται ο Ανδρέας Κυπρίζογλου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης, κατηγορία που επισύρει ποινή διετούς φυλάκισης, και συνωμοσίας προς καταδολίευση που επισύρει ποινή πενταετούς φυλάκισης. Μιλώντας στον «Αστρα» ο νομικός Χρήστος Τριανταφυλλίδης επεσήμανε ότι η ετυμηγορία των δικαστών για την επιβολή ποινών λαμβάνει υπόψιν τα αξιώματα των ενόχων, την ηλικία, τον πρότερο βίο και το ποινικό τους μητρώο, αλλά και σειρά άλλων παραγόντων, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το δικαστήριο έχει αποδείξει ότι λειτουργεί ακέραια ανεξαρτήτως προσώπων.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η δικαιοσύνη είναι ο μεγάλος νικητής. Σημείωσε επίσης ότι η δικαιοσύνη παραμένει ψηλά στη συνείδηση του πολίτη, αφού χειρίστηκε κι έφερε ως το τέλος μια υπόθεση στην οποία εμπλέκονται σημαίνοντα πρόσωπα. Ο κ. Τριανταφυλλίδης υποστήριξε ότι ορθά κατέθεσε στην υπόθεση Providencia ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι έτυχε χειρισμού όπως οι υπόλοιποι μάρτυρες.

Κώστας Κωνσταντινου

 

 

 

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.