ΑΚΕΛ: Οι δηλώσεις του ΥΠΕΣ προάγουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό

Γραπτή Δήλωση της Μαρίνας Σταυρινού, επικεφαλής του Γραφείου Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΑΚΕΛ, για δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Αυτούσια η δήλωση:

Για ακόμη μια φορά ακούμε δηλώσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών, οι οποίες προάγουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Οι δηλώσεις αποτελούν έκφραση της αδυναμίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει μια μεταναστευτική πολιτική η οποία να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μέτρα που προχωρεί να λάβει η κυβέρνηση για να εμποδίσει τις αιτήσεις ασύλου. Μέτρα τα οποία παραβιάζουν τις υποχρεώσεις που έχουμε ως κράτος αλλά και τον ίδιο τον ορισμό του πρόσφυγα και το δικαίωμά του να αιτηθεί άσυλο. Ο Υπουργός δεν αναφέρθηκε σε κανένα μέτρο για γρήγορη εξέταση αιτήσεων από την Υπηρεσία Ασύλου με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση πέραν των 2-3 χρόνων.

Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, εκτάκτου ανάγκης όπως ο ίδιος ανέφερε, η κυβέρνηση δεν έχει επιδιώξει τη διαβούλευση για την ετοιμασία μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής και διαχείρισης του ζητήματος των προσφύγων και αιτητών ασύλου.

Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την κυβέρνηση μέσα όμως από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση για να επιλυθούν τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Επείγει η λήψη μέτρων για αποτελεσματική προστασία, αξιοπρεπή διαβίωση και ισότιμη ένταξη τους αξιοποιώντας τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα.