ΑΚΕΛ: Οι δύο ηγέτες οφείλουν να εξηγούν στις κοινότητές τους τα οφέλη μιας δίκαιης λύσης

Έλα στο Google News

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του τοποθετείται για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Αναλυτικά:

H Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αφορά στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ως εκ τούτου έχει κυρίως διαδικαστικό χαρακτήρα. Είναι αναμφίβολα θετικό το γεγονός ότι ο κ. Γκουτέρες καταλήγει στην εν λόγω Έκθεση ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης.

Παρότι πρόκειται για Έκθεση κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα, ο Γ.Γ. θίγει και ορισμένα σημαντικά ζητήματα που άπτονται των καλών υπηρεσιών και της ειρηνευτικής διαδικασίας. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο κ. Γκουτέρες υπογραμμίζει ότι η απουσία συνομιλιών από τον Ιούνιο του 2017 δεν σημαίνει ότι η κατάσταση παραμένει αναλλοίωτη ενώ αυξάνονται διαρκώς και οι εντάσεις. Θεωρεί ότι ακόμη μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη λύση αλλά προσθέτει με νόημα ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, αφού οι συνομιλίες πρέπει να έχουν νόημα και να είναι προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα.

Από τη συνάντηση του Βερολίνου ο Γ.Γ. κρατά τη δέσμευση των δύο ηγετών για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στο ψήφισμα 716 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπενθυμίζει περαιτέρω ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν όπως οι συνομιλίες επαναρχίσουν από εκεί που είχαν μείνει με την Κοινή Διακήρυξη του 2014, τις συγκλίσεις και το Πλαίσιο της 30ης Ιουνίου 2017. Επισημαίνει ξανά την επαναλαμβανόμενη προτροπή του ίδιου και του Συμβουλίου Ασφαλείας για εγκατάλειψη της αρνητικής ρητορικής από τους δύο ηγέτες συνδέοντάς την με τη βελτίωση της δημόσιας ατμόσφαιρας και την προετοιμασία των δύο κοινοτήτων για λύση. Παράλληλα καλεί τους δύο ηγέτες, όπως και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να λειτουργήσουν εποικοδομητικά κατά την περίοδο που ακολουθεί.

Για το θέμα των υδρογονανθράκων, ακολουθώντας δυστυχώς την πάγια τακτική του διεθνούς οργανισμού, ο Γ.Γ. περιορίζεται σε μια γενική αναφορά ότι ενώ το φυσικό αέριο συνιστά ισχυρό κίνητρο για λύση, οι διαφορές γύρω από αυτό το ζήτημα αυξάνουν την ένταση με μικρές πιθανότητες μείωσής της.

Προβληματισμό προκαλεί η διαπίστωση του Γ.Γ. ότι ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής δεν εφαρμόζεται πλήρως, αναφέροντας ότι αυτό επιτείνει την αίσθηση απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Τη στιγμή που ο κ. Γκουτέρες ζητά την πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού, οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τον κώδικα εφαρμογής του μάλλον θα εκληφθούν ως μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Συμπερασματικά, ο Γ.Γ. προειδοποιεί ότι το στάτους κβο δεν είναι αναλλοίωτο και ότι υπό το φως των αυξανόμενων εντάσεων η επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου το συντομότερο δυνατό αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την ευημερία όλων των Κυπρίων. Ενώ έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και αναγκαστικά πλέον περιμένουμε την εκλογή ηγέτη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, στο μεσοδιάστημα οι δύο ηγέτες αντί να συνεχίζουν να καταφεύγουν σε ζημιογόνα ρητορική οφείλουν να εξηγούν στις κοινότητές τους τα οφέλη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.