ΑΚΕΛ: Οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνέτριψαν τις ψευδαισθήσεις της κυβέρνησης

Με την ένταση που προκαλεί η Τουρκία τα προβλήματα επιτείνονται, δεν επιλύονται. Με τη λύση του Κυπριακού θα ανοίξουμε την προοπτική της συνεργασίας και της μόνιμης ειρήνης στην πατρίδα μας και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρει σε δήλωση  του ο Εκπροσώπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου για τη νέα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η ανακοίνωση

Ενώ η Τουρκία προχωρεί σε νέα παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα είτε σιωπούν είτε περιορίζονται σε διακηρύξεις. Τα μέτρα της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας παραμένουν ακόμα λόγια. Τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί. Κάθε φορά ανανεώνονται οι ευρωπαϊκές υποσχέσεις και ο Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει τις δηλώσεις περί αντιδράσεων, τις οποίες όμως δεν βλέπουμε.

Το ΑΚΕΛ συνεχώς προειδοποιούσε ότι με φόντο το παρατεταμένο αδιέξοδο, σε συνδυασμό με την αθώωση της Τουρκίας στις Εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, ότι η Τουρκία εννοεί τις απειλές της και ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι η ΑΟΖ είναι θωρακισμένη και ότι η ΕΕ θα επιβάλει μέτρα που θα πονέσουν την Τουρκία.

Οι εξελίξεις συνέτριψαν τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσε η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα οι εξελίξεις έχει αποδείξει ότι με άλυτο το Κυπριακό θα βρίσκουμε συνεχώς απέναντί μας την Τουρκία να προκαλεί και να απειλεί, κάτι για το οποίο επίσης προειδοποιούσε το ΑΚΕΛ και δυστυχώς, έχουμε επιβεβαιωθεί.

Είναι πλέον προς όλους φανερό ότι ο μόνος προσφερόμενος δρόμος για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η Τουρκία είναι η λύση του Κυπριακού. Αντιμετωπίζοντας την τουρκική προκλητικότητα, και υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να μην παρασυρθούμε από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Με την ένταση που προκαλεί η Τουρκία τα προβλήματα επιτείνονται, δεν επιλύονται. Με τη λύση του Κυπριακού θα ανοίξουμε την προοπτική της συνεργασίας και της μόνιμης ειρήνης στην πατρίδα μας και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.