“Ο όλεθρος, οι λεηλασίες και οι εικόνες των χιλιάδων οικογενειών που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους, δεν μπορούν παρά να φέρνουν στη μνήμη μας την τραγωδία του κυπριακού λαού”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ αναφορικά με τη κατάληψη της πόλης Αφρίν από την Τουρκία.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η κατάληψη της πόλης Αφρίν από τον τουρκικό στρατό συνιστά μια νέα πράξη επιθετικότητας, βαρβαρότητας και ωμής παραβίασης του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας από πλευράς της Τουρκίας. Ο όλεθρος, οι λεηλασίες και οι εικόνες των χιλιάδων οικογενειών που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους, δεν μπορούν παρά να φέρνουν στη μνήμη μας την τραγωδία του κυπριακού λαού.
 
Την ίδια ώρα, η στάση ανοχής ή και ενθάρρυνσης από πλευράς της διεθνούς κοινότητας προς το νέο έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος της Συρίας και των Κούρδων της χώρας συνιστά όνειδος που θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία. Η Τουρκία αποτελεί βασικό συστατικό του προβλήματος στην επιχείρηση αποσταθεροποίησης και διαμελισμού της Συρίας που πυροδότησε τον πόλεμο και την αιματοχυσία. Ανάμεσα σε άλλους, η κυβέρνηση Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια, με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, εξόπλισε και στήριξε τις ορδές του δολοφονικού ΙSIS και άλλες εξτρεμιστικές αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Το δε ΝΑΤΟ, δια στόματος του Γενικού του Γραμματέα που αναφέρθηκε πρόσφατα στις επιχειρήσεις στο Αφρίν, δεν δίστασε να αναγνωρίσει τις «νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια της» και το «δικαίωμα της να τις αντιμετωπίσει». Ας μην ξεχνούμε ότι και η ΕΕ, με ομόφωνες αποφάσεις των κρατών-μελών της, συνέδραμε στον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση δυνάμεων όπως ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» ο οποίος σήμερα συμμετέχει μαζί με τους Τούρκους εισβολείς στις σφαγές και τις λεηλασίες εναντίον των Κούρδων της Συρίας.
 
Το ΑΚΕΛ στέκεται αλληλέγγυο στον ηρωϊκό αγώνα των Κούρδων της Συρίας, ο οποίος, είμαστε βέβαιοι, δεν θα τερματιστεί μετά από αυτή την εξέλιξη. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα της Συρίας και του λαού της, για ειρήνη και υπεράσπιση της ενότητας, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της χώρας.