ΑΚΕΛ για οργανωμένες παραλίες σε προστατευόμενες περιοχές: Να δράσει άμεσα η κυβέρνηση προστατεύοντας τους οικότοπους

Ανακοίνωση εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης (04/03), το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, σχετικά με τη δημιουργία οργανωμένων παραλιών σε προστατευόμενες περιοχές.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Είναι με μεγάλη απορία που παρακολουθούμε τις αλλαγές σε αποφάσεις των αρμόδιων τμημάτων όσο αφορά την έγκριση δημιουργίας οργανωμένων πλαζ σε περιοχές προστασίας της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας.

Το ΤΑΘΕ, ενώ αρχικά είχε απορρίψει την συγκεκριμένη αίτηση φαίνεται πως άλλαξε γνώμη και αποδέχτηκε  τελικά τη δημιουργία οργανωμένων πλαζ στις κοινότητες Αργάκας και Γιαλιά με αυστηρούς όρους όπως επεξηγεί και αναμένει τις απόψεις του τμήματος Περιβάλλοντος.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το σκεπτικό της πιο πάνω αποδοχής και εάν τελικό το τμήμα περιβάλλοντος θα συναινέσει. Αυτό που όμως γνωρίζουμε είναι ότι τον τελευταίο χρόνο η Κύπρος έχει παραλάβει ουκ ολίγες προειδοποιητικές επιστολές από την ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σχετικά με τις περιοχές ΦΥΣΗ 2000.

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο η  ΕΕ κάλεσε την Κύπρο να ολοκληρώσει το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της, και μας είχε  δώσει τελεσίγραφο δύο μηνών για διόρθωση της κατάστασης. Σήμερα αντί να ολοκληρώνουμε ως Κράτος το δίκτυο με συνοπτικές διαδικασίες το καταστρέφουν.

Οι οργανωμένες παραλίες δεν αποτελούν κάτι το απαγορευτικό, τουναντίον.

Κύριο μέλημα μας οφείλει να είναι η ορθολογιστική διαχείριση τους, και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία, ανάδειξη και ορθολογιστική οικονομική και περιβαλλοντική διαχείρισή τους.

Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ να δράσει άμεσα προστατεύοντας τέτοιους σημαντικούς οικότοπους του τόπου μας εκτός αν η εξυπηρέτηση συμφερόντων υπερέχει του διασυρμού της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.