ΑΚΕΛ: Ούτε success story, ούτε spectacular recovery δείχνει η νέα ευρωπαϊκή έκθεση

Για την μεγάλη πλειοψηφία το success story είναι παραμύθι σημειώνει το ΑΚΕΛ

Αναλυτικά – Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου,
για την υποαπασχόληση στην Κύπρο

Άλλη μια ευρωπαϊκή έκθεση αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία του τόπου δεν είδε ούτε. Η Κύπρος, σύμφωνα με τη Eurostat, έχει τη δεύτερη χειρότερη θέση σε όλη την ΕΕ στην υποαπασχόληση. Ο μέσος όρος υποαπασχολουμένων στην ΕΕ είναι 18%, αλλά στην Κύπρο είναι σχεδόν τριπλάσιος, 52%. Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους της Κύπρου με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν πλήρη και σταθερή εργασία. Αυτά επιβεβαιώνουν δύο μεγάλες αλήθειες που κρύβει η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία.

Πρώτο: Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης έχουν διευρυνθεί δραματικά στην Κύπρο. Μερική απασχόληση, υποαπασχόληση, αγορά υπηρεσιών γίνονται κανόνας, ιδιαίτερα για τους νέους. Αυτό σημαίνει χαμηλότερους μισθούς και λιγότερα δικαιώματα. Μια ολόκληρη γενιά, η νέα γενιά, αναγκάζεται να γυρίσει δεκαετίες πίσω στους όρους δουλειάς και ζωής της, την ώρα που το κόστος ζωής αυξάνεται.

Δεύτερο: Η πραγματικότητα για την ανεργία είναι πολύ διαφορετική από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τις στατιστικές. Γιατί σε αυτές δεν προσμετρούνται οι χιλιάδες που αναγκάζονται να εργάζονται part time, επειδή δεν βρίσκουν πλήρη και σταθερή θέση εργασίας. Δεν προσμετρούνται οι χιλιάδες των νέων επιστημόνων της Κύπρου που εργάζονται στο εξωτερικό. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί η τεράστια υποχώρηση των μισθών και των όρων απασχόλησης για αυτούς που έχουν δουλειά, τότε κατανοεί κανείς ποια είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι του τόπου.

Οι κυβερνώντες θεωρούν ως ανάπτυξη τις αρπαχτές της βιομηχανίας χρυσών διαβατηρίων, τα δισεκατομμύρια για τους λίγους και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Για την πλειοψηφία του λαού μας όμως, ανάπτυξη σημαίνει μια οικονομία που παράγει και διατηρεί πλήρεις, μόνιμες και αξιοπρεπείς θέσεις δουλειάς με δικαιώματα για όλους και όλες. Σημαίνει μια οικονομία που δουλεύει για τους πολλούς και όχι τους λίγους.

Αυτό δεν μπορεί να το κατανοήσει η κυβέρνηση, πόσω δε μάλλον να το εφαρμόσει, η οποία φροντίζει για τους λίγους και προνομιούχους και δεν την ενδιαφέρουν οι πολλοί.

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.