ΑΚΕΛ: Πρόταση για δημιουργία κεντρικού φορέα στεγαστικής πολιτικής

«Απαιτούνται νέα σχέδια για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, ιδιαίτερα για τους νέους»

 

Το ΑΚΕΛ επανέφερε την πρότασή του για τη δημιουργία κεντρικού φορέα στεγαστικής πολιτικής, με στόχο την προώθηση νέων σχεδίων τα οποία θα εστιάζονται στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και ιδιαίτερα τους νέους.

Ο συντονιστής του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΚΕΛ, Χάρης Πασιάς, σχολιάζοντας χθες την πρόσφατη αύξηση του οικοδομικού κόστους κατά 20%, επεσήμανε ότι έρχεται να προσθέσει στα τεράστια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα στην απόκτηση ιδιόκτητης στέγης. Υπέδειξε επίσης ότι τα σχέδια της κυβέρνησης εστιάζονται στους λεγόμενους κανόνες της αγοράς και δεν μπορούν να προσφέρουν πραγματική στήριξη σε χιλιάδες εργαζόμενους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δανειοδοτήσεων.

Ο Χ. Πασιάς επανέλαβε την πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι το ζήτημα της στέγασης και της εξασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης αποτελεί καθολικό δικαίωμα, το οποίο πρέπει να διασφαλίζεται μέσα από μία ολοκληρωμένη και κοινωνικά προσανατολισμένη στεγαστική πολιτική. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «προτάσσουμε την ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού φορέα στεγαστικής πολιτικής, ο οποίος θα παρακολουθεί συστηματικά τα ζητήματα στέγασης και θα υλοποιεί κοινωνικά στεγαστικά προγράμματα». Υπέδειξε επίσης ότι «απαιτείται σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης με φορείς υλοποίησης την κεντρική διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο συντονιστής του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΚΕΛ προειδοποίησε ότι «αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τις διαστάσεις που παίρνει σήμερα το πρόβλημα της στέγασης στην Κύπρο, περιμένοντας τους νόμους της αγοράς να δώσει λύσεις, τότε θα μετατρέψει με μαθηματική ακρίβεια την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης σε προνόμιο για τους λίγους. Αυτό που απαιτείται», πρόσθεσε, «είναι ένας νέος προσανατολισμός». Υπέδειξε ακόμη ότι «απαιτούνται πολιτικές στέγασης με κοινωνικό πρόσημο, που θα μετατρέπουν την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης από άπιαστο όνειρο σε πραγματικότητα».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.