ΑΚΕΛ: Προϋπολογισμός κοινωνικών ελλειμμάτων και αβεβαιότητας

Σε μια περίοδο που οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται, σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια κυριαρχούν, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ αποτυγχάνει να δώσει λύσεις δήλωσε ο  βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού,  για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2022.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΑναλυτικά:

Δυστυχώς, ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2022, στερείται οράματος και προοπτικής. Στον τελευταίο ουσιαστικά χρόνο διακυβέρνησης, οι κυβερνώντες καταγράφουν έλλειμμα που αγγίζει το €1,2 δις, δημόσιο χρέος που πλησιάζει το 120% του ΑΕΠ, ενώ η μερική αύξηση στις αναπτυξιακές δαπάνες, που καταγράφεται ως θετικό στοιχείο, είναι πλασματική ένεκα του μόνιμα χαμηλού ποσοστού υλοποίησης.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, η δεδομένη αποτυχία του σχεδίου «Εστία», η ανυπαρξία στεγαστικής πολιτικής, αλλά κυρίως η ακρίβεια σε αγαθά πρώτης ανάγκης όπως τα καύσιμα, τα τρόφιμα, τα σιτηρά και το ηλεκτρικό ρεύμα, οδηγούν χιλιάδες συμπολιτών μας στη φτωχοποίηση. Επί των ημερών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ τα χαμηλά και μεσαία στρώματα βιώνουν καθημερινά τη δραστική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου και της αγοραστικής τους δύναμης, ενώ η εργασιακή ανασφάλεια εντείνεται.

Επίσημα στατιστικά στοιχεία δεικνύουν ότι ένας στους πέντε συμπατριώτες μας βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχιας, πέραν των 190.000 πολιτών, αλλά οι κυβερνώντες τυρβάζουν περί άλλα. Το γεγονός ότι εναποθέτουν μετά από 9 χρόνια διακυβέρνησης τις ελπίδες τους στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης είναι ενδεικτικό της αδυναμίας τους να δώσουν λύσεις σε υπαρκτά κοινωνικά ελλείμματα. Όπως ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη λήξη σχεδόν της θητείας τους μιλούν για νέο αναπτυξιακό μοντέλο (και όχι άδικα) αφού το μεγαλύτερο επίτευγμά τους ήταν ο διασυρμός της πατρίδας μας μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος, το οποίο μετέτρεψαν σε βιομηχανία της αρπαχτής, της διαπλοκής και της σύγκρουσης συμφερόντων.

Είναι προφανές ότι ο τόπος χρειάζεται προοδευτική αλλαγή. Τόσο στο πλαίσιο συζήτησης του Προϋπολογισμού όσο και με ευρύτερες δράσεις, εντός και εκτός Βουλής. Το ΑΚΕΛ θα αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλίες καταθέτοντας προτάσεις και προτείνοντας λύσεις. Οι πολίτες αναμένουν έργα και όχι λόγια. Βαρέθηκαν τα ανέξοδα «δεσμεύομαι» των κυβερνώντων.

 

Ξεκίνησε σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022

Προβλέπει δαπάνες 10,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι ελλειμματικός σε ποσοστό 1,1%. Παρουσιάζοντας τα δημοσιονομικά δεδομένα για το τρέχον έτος ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 θα είναι 5,5%, ο πληθωρισμός 2%, η ανεργία 7,5%, το δημόσιο χρέος 107,7% και το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι ελλειμματικό κατά 5.5%.

Κοινοποίηση στο Facebook Κοινοποίηση Twitter Αποστολή με Email Εκτύπωση
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για το 2022. ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 4%, ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 1,5% και η ανεργία στο 6,7%, το δημόσιο χρέος επίσης θα μειωθεί στο 100,9% και το έλλειμμα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο θα περιοριστεί στο 1.1%.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στόχοι του νέου προϋπολογισμού είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και η συνέχιση και υλοποίηση έργων υποδομής.

Ο κύριος Πετρίδης ανέφερε ότι το 2022 θα συνεχιστούν τα μέτρα συγκράτησης της απασχόλησης, και θα συνεχιστεί η πολιτική της μη παραχώρησης γενικών αυξήσεων και της απαγόρευσης των προσλήψεων προσωπικού αορίστου και ορισμένου χρόνου. Αντιθέτως, είπε, οι ανάγκες σε προσωπικό στη δημόσια υπηρεσία θα καλύπτονται με την πλήρωση κενών μόνιμων θέσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι παραμένουν οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν λόγω της πανδημίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι προκλήσεις από υπέρμετρες δαπάνες που προκύπτουν από το ΓΕΣΥ και τον ΟΚΥΠΥ. Δημοσιονομικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν επίσης από το μεταναστευτικό.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει αναπτυξιακές δαπάνες ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ. 581 εκατομμύρια προβλέπονται για συγχρηματοδοτούμενα έργα και άλλα και επιχορηγήσεις, 390 εκατομμύρια για κτίρια και έργα υποδομής και 108 εκατομμύρια για δρόμους.

Για την τριετία 2022-2024 προβλέπονται 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ για κοινωνικές παροχές, 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για έργα υποδομής και 719 εκατομμύρια για την πράσινη ανάπτυξη.

Ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι εντός του 2021 θα κατατεθούν δύο σημαντικά νομοσχέδια που θα αφορούν φορολογικές απαλλαγές και το μεταναστευτικό.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα συνεχιστεί ανά υπουργείο τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο και στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.