ΑΚΕΛ: “Αλληλέγγυοι με τον λαό της Ουκρανίας, όχι με νεοφασιστικές ομάδες”

ΑΚΕΛ: «Αλληλέγγυοι με το λαό της Ουκρανίας, όχι με νεοφασιστικές ομάδες»

Το ΑΚΕΛ δεν παρέστη στη χθεσινή ομιλία του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά την παρουσία μέλους του τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του κ. Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων.

«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας ότι το κόμμα «είχε εκφράσει εξ αρχής τις επιφυλάξεις του για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας, λαμβάνοντας υπόψη τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας». Ωστόσο, προστίθεται, θα παρευρισκόταν στη σύνοδο ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό της Ουκρανίας που βιώνει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και της γεωπολιτικής διελκυστίνδας Δύσης-Ρωσίας. «Όμως η επιλογή να προβληθούν νεοφασίστες στο διάγγελμα Ζελένσκι δεν επιτρέπει την παρουσία μας. Είμαστε αμέριστα αλληλέγγυοι με το λαό της Ουκρανίας, όχι με τις νεοφασιστικές ομάδες που έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το δράμα της Ουκρανίας».

Το ΑΚΕΛ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και απαίτησε την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. «Πυξίδα μας πάντοτε είναι το διεθνές δίκαιο, η ειρηνική επίλυση διαφορών και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επισημαίνουμε επίσης ότι ο κυπριακός λαός, θύμα του δίδυμου ΝΑΤΟϊκού εγκλήματος, ανέμενε και αναμένει ακόμα την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας, η οποία σήμερα -σε μια εξωφρενική αντιστροφή της λογικής- αναγορεύεται σε “ειρηνοποιό δύναμη” και “εγγυητή ασφάλειας”», τονίζεται καταληκτικά στην ανακοίνωση της Εζεκία Παπαϊωάννου.

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του στη Βουλή ο Ουκρανός Πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Κύπρο, η οποία «συμμετέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για πίεση προς τη Ρωσία με σκοπό τον τερματισμό της εισβολής». Ο  Ζελένσκι έδειξε πλάνα από τις βομβαρδισμένες πόλεις της Ουκρανίας, ενώ μεταξύ άλλων έκανε αναφορά και στα «χρυσά» διαβατήρια, καλώντας την Κυπριακή Δημοκρατία να τα πάρει πίσω από τους Ρώσους. «Είμαστε ευγνώμονες για την ανθρωπιστική βοήθεια. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εργαλεία πίεσης κατά της Ρωσίας. Κλείστε τα λιμάνια για τα πλοία, αλλά και τα ιδιωτικά σκάφη των Ρώσων».

Στην αντιφώνησή της η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, έκανε αναφορά στην τουρκική εισβολή και κατοχή και στο αναχρονιστικό των εγγυήσεων, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένο τον Ουκρανό Πρόεδρο που δεν είπε λέξη για την τουρκική κατοχή της Κύπρου και για το ρόλο της Τουρκίας που δεν συμμορφώνεται με τις κυρώσεις…

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.