Απάντηση διαμέσου του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη, έδωσε το κόμμα της Εζεκίας Παπαϊωάνου σε δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη σε ραδιόφωνο.

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό, μέσα από τις οποίες άφησε σοβαρές αιχμές και κατηγορίες σε βάρος του ΑΚΕΛ.

Όλα οσα αναφέρει ο κ. Λουκαϊδης:

Θα σταθώ σε δύο αναφορές του.

Η πρώτη είναι ότι θα πρέπει να βάζουμε την Κύπρο πάνω απ’ όλα. Συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Μακάρι έτσι να ενεργούσε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του.

Το δεύτερο που έχει αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι ότι το ΑΚΕΛ μέσα από την κριτική που ασκεί στον κ. Αναστασιάδη δίνει άλλοθι στην Τουρκία. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή καταγγελία. Θέλω να υποδείξω ότι τίποτε και κανένας δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις παράνομες, καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας, τους τυχοδιωκτισμούς και τα τετελεσμένα που η Τουρκία δημιουργεί στην Κύπρο. Είτε αυτά αφορούν στην ΑΟΖ, είτε αυτά αφορούν στην Αμμόχωστο ή αλλού.

Θέλω να πω, όμως, και το εξής. Διερωτόμαστε, και θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Χριστοδουλίδης, ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνηση, αν είναι η κριτική του ΑΚΕΛ που οδήγησε τον ΓΓ του ΟΗΕ να απενοχοποιήσει στην έκθεσή του την Τουρκία και να την εγκωμιάσει για τη στάση που κράτησε στο Κραν Μοντανά ή αν είναι οι καταστροφικοί χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη που οδήγησαν σε απενοχοποίηση της Τουρκίας.

Θέλω, επίσης, να υποδείξω ότι ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα να μας φιμώσει. Θεωρούμε ως ελάχιστη υποχρέωση και καθήκον μας την ανάγκη να υποδεικνύουμε αυτό που νομίζουμε καλύτερο για την πατρίδα μας, αυτό που νομίζουμε ότι θωρακίζει καταλληλότερα και αποτελεσματικότερα τη χώρα μας απέναντι στους τούρκικους τυχοδιωκτισμούς.

Ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κ. Αναστασιάδης θεωρούσαν προφανώς ότι μέσα από στρατιωτικές συνεργασίες θα μπορούσαν να θωρακίσουν την Κύπρο. Θεωρούσαν ότι η Τουρκία δεν θα είχε τα μέσα, ούτε θα μπορούσε να τα αποκτήσει, αλλά ούτε και τις συνεργασίες για να προχωρήσει στα παράνομα τετελεσμένα που προκαλεί στην ΑΟΖ μας. Εμείς προειδοποιούσαμε για το αντίθετο. Τι είναι που έχει αποδειχθεί ως αλήθεια και ως γεγονός; Έπρεπε να είχαμε σιωπήσει όταν προειδοποιούσαμε; Σήμερα που δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε τραγικά, πρέπει επίσης να σιωπήσουμε; Όταν μπροστά μας παραμένει το ίδιο διακύβευμα. Πως μπορούμε αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίσουμε την τούρκικη προκλητικότητα, αλλά και πως μπορούμε αποτελεσματικότερα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού, για απελευθέρωση και επανένωση;

Εμείς, ευθύς μετά το Κρανς Μοντάνα, λέγαμε κάτι πολύ απλό. Ότι ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να πείσει το ΓΓ του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα για την πλήρη ετοιμότητα και βούληση του να προχωρήσει σε συνομολόγηση των όρων αναφοράς και στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν μείνει, με στόχο τη σύντομη ολοκλήρωση τους. Δεν εισακουστήκαμε. Γι’ αυτό και ο ΓΓ του ΟΗΕ στην τελευταία έκθεση του επιρρίπτει ευθύνες και στον κ. Αναστασιάδη.

Έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, θέλω να υπογραμμίσω εκ νέου ότι το ΑΚΕΛ, όχι μόνο δεν θα επιτρέψει σε κανένα να το φιμώσει, αλλά αντίθετα θα συνεχίσει να λέει και να υπογραμμίζει αυτά που θεωρεί ότι εξυπηρετούν καλύτερα τον τόπο και το λαό μας, την προοπτικής της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας.