ΑΚΕΛ: Σκάνδαλο ολκής το ταξίδι του ΠτΔ στις Σεϋχέλλες – Μένει εκτεθειμένος θεσμικά, ηθικά και πολιτικά

«Μέσα από τα όσα αναφέρθηκαν στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μένει σοβαρά εκτεθειμένος θεσμικά, ηθικά και πολιτικά» δηλώνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης.

Σε δηλώσεις του μετά από συνεδρία της επιτροπής ελέγχου ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ προσθέτει πως πρόκειται για ένα σκάνδαλο ολκής σε ότι αφορά το οικογενειακό ταξίδι του Προέδρου στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό υπερπολυτελές αεροπλάνο του Σαουδάραβα μετά από δωρεά και βεβαίως προκύπτουν και μια σειρά από άλλα ζητήματα, για τα οποία ο Γενικός Ελεγκτής είχε αρμοδιότητα να ελέγξει.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Λουκαΐδη: 

Παρά την προσπάθεια δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων, ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεσή του για τις πολιτογραφήσεις αναφέρει:

«Για τους λόγους που εκτενώς εξηγούνται στην παρούσα Έκθεση, η έγκριση της αίτησης δεν ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια που ίσχυαν κατά την ημερομηνία εξέτασής της και συνεπώς η αίτηση για πολιτογράφηση θα έπρεπε, κατά την άποψη μας, να είχε απορριφθεί». Αναφερόμαστε στη διαδικασία πολιτογράφησης του Σαουδάραβα.

Στην ίδια έκθεση, ο Γενικός Ελεγκτής λέει πολύ συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα:

«Συνεπώς, με την έγκριση της αίτησης, τη στιγμή που ήταν προφανές ότι υπήρχε υπερτιμολόγηση («φούσκωμα») των τιμών, το δημόσιο απώλεσε φόρους και τέλη της τάξης του €1 εκ.»

Στην άλλη έκθεση του που αφορά στις αεροπορικές μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει:

«Ως προς τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων για ναύλωση αεροσκαφών, προκύπτει ότι αυτές δεν τηρήθηκαν για τους λόγους που εκτενώς αναφέρονται στην παρούσα Έκθεση».

Επομένως, τα πράγματα είναι σαφή και ξεκάθαρα και επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε ένα σκάνδαλο ολκής. Δυστυχώς, ο κύριος Αναστασιάδης με την επιστολή του, την οποία ανέγνωσε σήμερα ενώπιον της επιτροπής ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, κάθε άλλο παρά αναγνωρίζει το σοβαρό αυτό λάθος και αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του.

Δεν μας έχει συνηθίσει σε καμιά περίπτωση μέχρι σήμερα να αναλαμβάνει τις τεράστιες ευθύνες που του αναλογούν, αλλά και της κυβέρνησης του, σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, τα οποία είδαμε το τελευταίο διάστημα να εξελίσσονται.
Όπως, για παράδειγμα, την παράδοση του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα και την απόφαση να φορτωθούν €8 δισεκατομμύρια υποχρεώσεις στους Κύπριους φορολογούμενους.

Καμιά ανάληψη ευθύνης δεν υπήρξε, όταν είχαμε το θεσμικό ρατσισμό και τις δολοφονίες αθώων γυναικών και παιδιών.
Καμιά ανάληψη ευθύνης δεν υπήρξε, όταν η Παγκόσμια Τράπεζα μας κατέταξε ως παγκόσμιους πρωταθλητές στην αύξηση της διαφθοράς στη χώρα μας.

Καμιά ανάληψη ευθύνης, καμιά αναγνώριση λάθους σε ότι αφορά το διασυρμό της χώρας μας για τις πολιτογραφήσεις Καμποτζιανών, Μαλαισιανών και άλλων που λανθασμένα τους δόθηκε η κυπριακή και ταυτόχρονα η ευρωπαϊκή υπηκοότητα.
Όπου και αν κοιτάξουμε, μιλάμε για μια κυβέρνηση που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

Και μέσα από την επιστολή του προς τη Βουλή, ο Πρόεδρος -και το αναφέρω γιατί φαίνεται να έχουν δοθεί λανθασμένες εντυπώσεις προς τα έξω- μας λέει ότι δεν υπήρχε τίποτε το επιλήψιμο στη δωρεάν χρήση του υπερπολυτελούς τζετ για το ταξίδι στις Σεϋχέλλες, μας λέει ότι δεν παραβίασε καθόλου το χάρτη δεοντολογίας, τον οποίο έβαλε τους Υπουργούς του να υπογράψουν και που προβλέπει ότι δεν πρέπει να λαμβάνουν δώρα αξίας πέραν των €150, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος φαίνεται να έλαβε δώρο αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Αλλά, όπως λέει, επειδή υπήρξε ένας αχρείαστος σάλος από ισχυρισμούς παντελώς αβάσιμους, θεωρεί εκ των υστέρων ότι δεν έπρεπε να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι.
Αυτό δεν είναι ούτε ανάληψη ευθύνης, ούτε αναγνώριση λάθους.

Επαναλαμβάνω ότι, ο σημερινός Πρόεδρος, η σημερινή κυβέρνηση για όλα όσα έχουν πράξει δεν έχουν την τόλμη, το πολιτικό θάρρος να αναλάβουν την οποιαδήποτε ευθύνη. Κρίμα, γιατί χρειαζόταν μια απολογία προς τον κυπριακό λαό και σε αυτό το ζήτημα