Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Προσφύγων το ΑΚΕΛ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες της Κύπρου, καθώς και στους πρόσφυγες όλου του κόσμου.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

“Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν είναι υψηλότερος από κάθε άλλη φορά. 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους, ανάμεσα τους 22,5 εκατομμύρια πρόσφυγες εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά. Άλλοι τόσοι είναι ανιθαγενείς, άτομα τα οποία στερήθηκαν την δυνατότητα να έχουν ιθαγένεια αλλά και πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα όπως η εκπαίδευση, η ιατρική φροντίδα, η εργασία και η ελευθερία μετακίνησης. Αυτά είναι τα τραγικά αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που θυσιάζουν στο βωμό της ισχύος και τους κέρδους την παγκόσμια ειρήνη και εκατομμύρια αθώους.

Ως ΑΚΕΛ διαβεβαιώνουμε τους πρόσφυγες της Κύπρου που για χρόνια αγωνίζονται για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επιστροφή στα σπίτια τους, ότι θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για δίκαιη και ειρηνική λύση που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο μας. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να ενώνουμε τη φωνή μας με το διεθνές κίνημα που παλεύει για να εξαλειφθούν οι γενεσιουργές αιτίες που προκαλούν τους πολέμους, τον ξεριζωμό και τη μετανάστευση και απαιτεί μέτρα που να στηρίζουν τους πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη βάση της αλληλεγγύης.”