ΑΚΕΛ: Στήνει δίχτυ προστασίας στο δικαίωμα για στέγαση και αξιοπρεπή διαβίωση

Εκποιήσεις: Πρόταση ΑΚΕΛ για διά νόμου κατοχύρωση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών

 

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση για τη διά νόμου κατοχύρωση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών στις περιπτώσεις των εκποιήσεων.

Η πρόταση επαναφέρει τα ακόλουθα δύο σημαντικά δικαιώματα των δανειοληπτών:

• Δικαίωμα για προσφυγή στη δικαιοσύνη και αναστολή της εκποίησης, στην περίπτωση που το δάνειο περιλαμβάνει καταχρηστικές ρήτρες και υπερχρεώσεις, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

• Σε περίπτωση εκποίησης η τράπεζα να είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει στέγη για τον δανειολήπτη και την οικογένειά του.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια των διαβουλεύσεων για τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση ανέλαβε δεσμεύσεις για αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε οι δανειολήπτες να αποκτήσουν ξανά δικαίωμα για προσφυγή στη δικαιοσύνη. Παρά ταύτα, η πρόταση της κυβέρνησης παρουσιάζει τρεις σοβαρές αδυναμίες. Πρώτο, δεν προνοείται αναστολή της εκποίησης και ως εκ τούτου ελλοχεύει ο κίνδυνος η περιουσία του δανειολήπτη να περάσει στα χέρια τρίτων, πριν την εκδίκαση της υπόθεσης. Δεύτερο, δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια για διασφάλιση στέγης για όσους χάνουν τις περιουσίες τους. Και τρίτο δεν προνοείται οποιοσδήποτε οδικός χάρτης για την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Η πρόταση, την οποία υπογράφουν εκ μέρους του ΑΚΕΛ οι Στέφανος Στεφάνου, Άριστος Δαμιανού και Άντρος Καυκαλιάς, κατατέθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Το ΑΚΕΛ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η πιο πάνω πρόταση στοχεύει στην αποκατάσταση του δικαιώματος των δανειοληπτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, το οποίο κουτσουρεύτηκε το 2018 με νομοσχέδια της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, τα οποία ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Υπέδειξε επίσης ότι με την πρόταση νόμου οι καταχρηστικές ρήτρες στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών, θα αποτελούν πλέον λόγο αναστολής διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, όπως αυτό κατοχυρώνεται από ευρωπαϊκές οδηγίες τις οποίες αγνοεί επί παραβάσει η κυβέρνηση από το 2013. Ακόμη, υπέδειξε ότι δημιουργείται δίχτυ προστασίας για δανειολήπτες και τις οικογένειές τους, ώστε σε περιπτώσεις εκποιήσεων και πριν αυτές ολοκληρωθούν, να ενεργοποιούνται διαδικασίες ώστε να διασφαλίζεται στέγη για αυτούς. Όπως επισημαίνεται, στην πρόταση καθορίζεται ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι επαρκείς, κατά την κρίση του Επαρχιακού Δικαστηρίου, ώστε «να διασφαλίζεται για όλους ανεξαιρέτως το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης και κοινωνικής ασφάλειας».

Υπενθυμίζεται ότι και η νομοθεσία για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου, για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας μέχρι 350 χιλ. ευρώ και μικρής επαγγελματικής στέγης, προήλθε από πρόταση του ΑΚΕΛ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.