Η Πολιτεία να βοηθήσει ουσιαστικά τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειες τους, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Ο κ.Κυπριανού επισκέφθηκε το Κέντρο Παρέμβασης του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου, στη Λεμεσό.,

Όπως επεσήμανε, “πρόκειται για ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, πρόκειται για οικογένειες οι οποίες ουσιαστικά ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά και θεωρώ ότι η Πολιτεία πρέπει να δείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον”.

“Είναι λυπηρό να αφήνονται, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οικογένειες χωρίς κανέναν απολύτως ενδιαφέρον από την Πολιτεία”, ανέφερε και πρόσθεσε πως “θα πρέπει να υπάρξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι αυτές τις περιπτώσεις, από πλευράς της Πολιτείας, και το πιο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Πρόγνωσης και Διάγνωσης, έτσι ώστε να βοηθούνται και οι οικογένειες και τα παιδιά, πριν φτάσουν στην ηλικία των δυο ετών”.

Συγχαίροντας το Σύνδεσμο για το έργο που επιτελεί, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως “η Πολιτεία δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τα φιλάνθρωπα αισθήματα και την κοινωνική ευαισθησία των ατόμων που ηγούνται αυτών των Συνδέσμων, αλλά να δείξει το δικό της ενδιαφέρον και να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες”.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, συνέχισε, θα ασκήσουμε πιέσεις είτε για βελτίωση νομοθεσιών στη Βουλή, είτε πολιτικές πιέσεις σε Υπουργεία και τμήματα “και ήδη έχουμε συζητήσει και μεριμνήσει να γίνουν κάποιες συναντήσεις για να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε”.

 

Antros Kyprianou KEP

Μαρία Κλεάνθους: Δύσκολο το έργο μας – Απουσιάζει το κράτος

Έκκληση για βοήθεια από την Πολιτεία απηύθυνε η Πρόεδρος του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό, Μαρία Κλεάνθους, λέγοντας πως ο Σύνδεσμος έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο, “που κανονικά θα έπρεπε να κάνει το κράτος”.

“Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο το οποίο δεν μπορούμε να φέρουμε εξ ολοκλήρου σε πέρας, οι οικογένειες των αυτιστικών παιδιών πληθαίνουν, καθημερινά γεννιούνται μωρά με αυτισμό και τα λεφτά που χρειάζονται είναι πάρα πολλά”, συμπλήρωσε.

Ο Σύνδεσμος, συνέχισε, εξυπηρετεί παγκύπρια γύρω στους 30 ενήλικες και γύρω στα 100 παιδιά μέχρι 18 χρονών, με ένα κόστος πέραν των 700 χιλιάδων ευρώ το χρόνο, ενώ όπως τόνισε, υπάρχουν πολλές οικογένειες που παραμένουν αβοήθητες, καθώς ο Σύνδεσμος αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Χαρακτήρισε ακόμη ως “κακή επιλογή” τη συμπερίληψη των ατόμων με αυτισμό ή άλλου είδους αναπηρία στους δικαιούχους ΕΕΕ, καθώς όπως είπε “δεν έχουν τις ίδιες δυσκολίες με έναν άνεργο, αλλά μιλούμε για οικογένειες, συνήθως μονογονεϊκές, με οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα”.

Ένα θέμα που χρονίζει και απασχολεί το Σύνδεσμο είναι το κτίριο όπου στεγάζεται το Κέντρο Παρέμβασης και το Κέντρο Ημέρας Ενηλίκων της Λεμεσού και το οποίο όπως ανέφερε η Πρόεδρος του, έχει κριθεί ακατάλληλο αλλά και επικίνδυνο.

“Δέκα ενήλικες που βρίσκονται εδώ ζουν σε ένα χώρο που είναι και ανθυγιεινός και ακατάλληλος και κάνουμε έκκληση να βρεθεί χώρος για να μπορέσουμε να στεγάσουμε το Κέντρο Ημέρας Ενηλίκων, σε έναν κατάλληλο χώρο, με τις υποδομές που χρειαζόμαστε”, συμπλήρωσε.