ΑΚΕΛ: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία, χωρίς καμία ενίσχυση-Για μηδενιστικούς ισχυρισμούς κάνει λόγο το Υπ. Υγείας

Εκφράζουμε για ακόμη μια φορά τη μεγάλη μας ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία μας με την πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και στις μονάδες αυξημένης φροντίδας, αναφέρει το ΑΚΕΛ δια του επαρχιακού γραμματέα και βουλευτή Λευκωσίας-Κερύνειας, Χρίστου Χριστοφίδη.

«Δυστυχώς, πάρα τις από καιρού προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ αλλά και των λειτουργών υγείας, το Υπουργείο Υγείας και η ηγεσία του ΟΚΥΠΥ δεν πήραν εκείνα τα μέτρα για ενίσχυση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων ενόψει μάλιστα και του νέου κύματος της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα:

– Δεν αυξήθηκε το αναγκαίο προσωπικό με την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και άλλου υποστηρικτικού προσωπικού για να υπάρξει και αντίστοιχη αύξηση των κλινών.

– Δεν υπήρξε η ευρύτερη οικονομική στήριξη των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Στήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή και στήριξη με τον αναγκαίο εξοπλισμό και με αναλώσιμα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες.

Θέλουμε να εκφράσουμε για ακόμα μια φορά την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο υποστηρικτικό προσωπικό, οι οποίοι με αυταπάρνηση και συνεισφέροντας, πολλές φορές διοικητικά αλλά και στη λήψη αποφάσεων, αποτελούν τον κύριο λόγο που τα νοσοκομεία μας κρατιούνται ακόμα.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και την ηγεσία του ΟΚΥΠΥ έστω και τώρα να δώσουν την αναγκαία στήριξη στα Δημόσια Νοσηλευτήρια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον τόσο σημαντικό τους ρόλο».

Για μηδενιστικούς ισχυρισμούς κάνει λόγο το Υπουργείο Υγείας

Η στήριξη του Υπουργείου Υγείας προς τον ΟΚΥπΥ και τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι έμπρακτη και ουσιαστική, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο που όλοι, πολιτεία, πολιτικά κόμματα και κοινωνία, καλούμαστε με συλλογική προσπάθεια να διαχειριστούμε την πανδημία, αναφέρει σε γραπτή του απάντηση προς το ΑΚΕΛ το Υπουργείο Υγείας.

“Προς απάντηση στους σημερινούς μηδενιστικούς ισχυρισμούς του Επαρχιακού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ότι το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥπΥ δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει για ακόμα μια φορά μόνο μερικές από τις ενέργειες που έγιναν για ενίσχυση των νοσοκομείων” σημειώνει και αναφέρεται στην ετοιμασία και συνεχή επικαιροποίηση πλάνου διαχείρισης των κλινών από τον ΟΚΥπΥ, σε συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ενεργοποιείται στη βάση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, με δυνατότητα για ανάπτυξη μέχρι 400 κλινών σύμφωνα με τις ανάγκες και στο ότι αναγνωρίζοντας ότι στην προσπάθεια για διαχείριση της πανδημίας, ρόλο έχουν να διαδραματίσουν όλοι οι επαγγελματίες υγείας, καλούνται και ενισχύουν την προσπάθεια των συναδέλφων τους και οι ιδιώτες ιατροί συγκεκριμένων σχετικών με την COVID ειδικοτήτων.

Επίσης, αναφέρεται στη θέσπιση διαδικασίας, μέσω της οποίας τα θετικά περιστατικά τυγχάνουν χειρισμού από τους Προσωπικούς Ιατρούς και εάν κριθεί απαραίτητο παραπέμπονται για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, στην λειτουργεία Ιατρείων Βραχείας Νοσηλείας, όπου γίνεται η διαλογή και ο χειρισμός των ύποπτων περιστατικών, στην ενίσχυση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών με Προσωπικούς Ιατρούς, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, στην στελέχωση τηλεφωνικού κέντρου με Προσωπικούς Ιατρούς, σε συνεργασία με τον ΟΑΥ, την παραπομπή ασθενών άλλων παθήσεων στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των κλινών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας.

Το Υπουργείο αναφέρει ακόμη ότι σε όλα τα νοσηλευτήρια, υπάρχει επάρκεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλωσίμων για την περίθαλψη όλων των ασθενών και σε καμία φάση της πανδημίας δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις και σημειώνει την ολοκλήρωση του 2ου ορόφου του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου και εξοπλισμό με κλίνες και άλλα απαραίτητα αναλώσιμα για τη λειτουργία του και στην καθημερινή επικοινωνία και συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους, περιλαμβανομένων και εκπροσώπων των επαγγελματιών υγείας, για εντοπισμό, καταγραφή και επίλυση έκτακτων προβλημάτων, ώστε οι ασθενείς να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

“Βασική έγνοια του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης εν γένει είναι η σωστή και ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Εξ αρχής, η Κυβέρνηση στήριξε τη στρατηγική της για τη διαχείριση της πανδημίας στη θέση ότι πρέπει να προφυλαχθούν με όλα τα διαθέσιμα μέσα οι ανθρώπινες ζωές. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουν όλες οι ενέργειες” σημειώνεται.

Τέλος, το Υπουργείο καλεί για ακόμα μια φορά, “όλους να δείξουν την απαραίτητη σοβαρότητα και να αποφεύγουν, με ανυπόστατους ισχυρισμούς, να δημιουργούν εντυπώσεις και να προκαλούν αναστάτωση στους πολίτες. Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους, με υπευθυνότητα και ψυχραιμία, να συμβάλουν στο μεγάλο εγχείρημα αντιμετώπισης της πανδημίας, δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας σε ολόκληρη την κοινωνία”.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.